Η Καρδιά του Σκότους Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Καρδιά Του Σκότους | Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Erzsébet Báthory, η Κόμισσα του Αίματος (κατά Pizarnik) – [β’ μέρος]

”Όσο κι αν εδώ δεν προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε μια τόσο μοχθηρή προσωπικότητα, είναι αναγκαίο να σταθούμε στο γεγονός ότι έπασχε από το κακό του 16ου αιώνα: τη μελαγχολία. […] Η μελαγχολία είναι ένα μουσικό πρόβλημα, μια δυσαρμονία, ένας διαταραγμένος ρυθμός. […] ο χρόνος εκδηλώνεται σαν παύση που παρέρχεται, με βραδύτητα ανάλογη μ’ αυτή που μεγαλώνουν τα νύχια των νεκρών – και που τελικά συνεχίζει και παρατείνεται σε μια θανάσιμα εφήμερη βία […] από την αθώα μέθη μέχρι τη διαστροφή ή και το έγκλημα. Εκείνη την εποχή, μια μελαγχολική γυναίκα θεωρούνταν πως είχε δαιμονιστεί από τον Σατανά.” – Alejandra Pizarnik, ”Η Κόμισσα του Αίματος”

Τετάρτη 20/09/23, 22.30-23.00, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ στο β’ μέρος για την “Αιματοβαμμένη Κυρία του Καχτίτσε”, Ερζέμπετ Μπάθορυ (γνωστή και ως Ελίζαμπεθ Μπάθορυ): Μια επιβλητική κόμισσα του 16ου αιώνα περνά τις μέρες της κλεισμένη στο απομακρυσμένο κάστρο της παρέα με τις πιστές της υπηρέτριες, στο βόρειο άκρο της Ουγγαρίας, στο νοητό σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Θα μπορούσε να είναι μια τυπική γοτθική ιστορία, μόνο που η κόμισσα έχει μια ιδιαιτερότητα – να ενορχηστρώνει σαδιστικά τον βασανισμό και τη δολοφονία νεαρών κοριτσιών. Με όχημα τον λόγο της αργεντινής ποιήτριας Alejandra Pizarnik -που αξιοποιεί, με τη σειρά της, τη βιογραφία της Μπάθορυ από τη γαλλίδα σουρεαλίστρια ποιήτρια και συγγραφέα, Valentine Penrose- προσεγγίζουμε ραδιοφωνικά, σε τρία μέρη, τον διαβόητο μύθο της αιματοβαμμένης κόμισσας, αναψηλαφίζοντας τον ίλιγγο, τη διαστροφή και τη φρίκη της αληθινής της ιστορίας.

Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη. 

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

σχετικα podcasts