Η Καρδιά του Σκότους Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Καρδιά Του Σκότους | Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Robert Louis Stevenson, ”Η Παράξενη Υπόθεση του Δρ. Τζέκιλ και του Κου Χάιντ” [δ’ μέρος]

”Ο άνθρωπος δεν είναι στην πραγματικότητα ένα, αλλά δύο […] Ήταν η κατάρα της ανθρωπότητας το ότι αυτά τα δύο δεμάτια βρέθηκαν έτσι δεμένα μαζί, το ότι μέσα στη βασανισμένη μήτρα της συνείδησης αυτοί οι πολωμένοι αναμεταξύ τους δίδυμοι θα μάχονταν ασταμάτητα.” – Robert Louis Stevenson, ”Η Παράξενη Υπόθεση του Δρ. Τζέκιλ και του Κου Χάιντ”

Τετάρτη 29/3/23, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ στο τελευταίο μέρος για την ”Παράξενη Υπόθεση του Δρ. Τζέκιλ και του Κου Χάιντ”: ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον ως συγγραφέας ασχολήθηκε εξαντλητικά με τον δυϊσμό της ανθρώπινης φύσης, παρουσιάζοντας επίσης τη γενέτειρά του -ένα γοτθικό Εδιμβούργο- ως συμβολική προέκταση αυτού του δυϊσμού, που κινείται διαρκώς, σαν εκκρεμές, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Η πραγματική περίπτωση του William Brodie, γνωστού ως ”Deacon Brodie”, μιας αινιγματικής φυσιογνωμίας με διπλή καριέρα και διπλή ζωή -ευυπόληπτος επιπλοποιός, οικογενειάρχης, δήμαρχος του Εδιμβούργου και ταυτόχρονα λιμπερτίνος, κλέφτης, διαρρήκτης και σεσημασμένος χαρτοπαίκτης που κατέληξε στην αγχόνη- συνεπήρε τον Στίβενσον: ο διχασμός της αληθινής και συνάμα πλαστής ταυτότητας του Brodie λειτούργησε, σε μεγάλο βαθμό, ως η αφορμή για τη συγγραφή του κλασικού πλέον έργου ”Δρ. Τζέκιλ / Κύριος Χάιντ” – όπου ο κεντρικός ήρωας λειτουργεί και ως συμβολική προέκταση ενός μυθικού προτύπου -αυτού των αλχημιστών και ”φαρμακών” του Μεσαίωνα-, σε απευθείας σύνδεση με την προσωπικότητα του Δρ. Φάουστ.

Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη. Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 | www.ertecho.gr/trito.

σχετικα podcasts