Η Γωνία του Συλλέκτη Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Η γωνία του συλλέκτη” με τον Θεόδωρο Λούστα | 30.05.2023

Τέταρτη εκπομπή με ζωντανές και ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις του μαέστρου HANS KNAPPERTSBUSCH (1888-1965)

Richard WagnerParsifal: πρώτη πράξη (συνέχεια).

Λαμβάνουν μέρος – κατά σειρά εμφάνισης – οι καλλιτέχνες:

Gurnemanz, γηραιότερος ιππότης του Δισκοπότηρου, ο βαθύφωνος Ludwig Weber. Parsifal, ο τενόρος Ramón Vinay. Kundry, η υψίφωνος Μartha Mödl. Titurel, πατέρας του Amfortas, o μπασοβαρύτονος Hermann Uhde. Amfortas, βασιλιάς της Αδελφότητας του Δισκοπότηρου, ο ο βαρύτονος Dietrich Fischer-Dieskau.

Συμμετέχουν τέσσερεις ακόλουθοι, η Αδελφότητα των Ιπποτών του Δισκοπότηρου, νέοι άνδρες, αγόρια και μια φωνή από ψηλά.

Τη Χορωδία και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ του Bayreuth διευθύνει ο Hans Knappertsbusch, από ζωντανή ηχογράφηση, στις 16 Αυγούστου 1955, ανέκδοτη ως το 2023. Πρώτη παρουσίαση από την Ελληνική Ραδιοφωνία.

“…Ακούγονται κραυγές από τη λίμνη: κάποιος κυνηγός σκότωσε έναν άγριο κύκνο. Ο Gurnemanz βλέπει έναν άγνωστο νέο, με τόξο στο χέρι. Όταν τον ρωτά αν σκότωσε τον κύκνο, εκείνος απαντά με υπερηφάνεια πως μπορεί να πετύχει οτιδήποτε πετά. O Gurnemanz τον επιπλήττει, λέγοντας πως βρίσκεται σε ειρηνικό και ιερό τόπο. Δείχνοντας το άψυχο σώμα του πτηνού, ρωτά τον κυνηγό σε τι έφταιξε ο κύκνος. Νοιώθοντας τύψεις, ο νέος σπάει το τόξο και το πετά. Ο Gurnemanz τον ρωτά διαδοχικά, από πού κατάγεται, ποιος είναι ο πατέρας του και ποιος τον έστειλε σε αυτόν τον τόπο. Σε κάθε ερώτηση όμως ο άγνωστος άνδρας απαντά με τη φράση “δεν ξέρω”. Όταν ο Gurnemanz ρωτά το όνομά του, εκείνος λέει πως στο παρελθόν είχε πολλά ονόματα. Τώρα όμως δε θυμάται κανένα από αυτά…”

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θεόδωρος Λούστας

σχετικα ondemand