ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Συζητώντας με τον Πανεπιστημιακό Δάσκαλο Χρυσόστομο Σταμούλη | Σάββατο & Κυριακή 18 & 19.05.2024, 07:00


Τον καθηγητή Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνθέτη και συγγραφέα Χρυσόστομο Σταμούλη φιλοξενεί ο Γιώργος Ντόβολος σε ένα δίπτυχο αφιέρωμα στο πλαίσιο της εκπομπής «Εγνατία Οδός» στο Τρίτο Πρόγραμμα.



Ο Χρυσόστομος Σταμούλης από νεαρή ηλικία συμμετέχει σε εκκλησιαστικές πολυφωνικές χορωδίες της Θεσσαλονίκης. Από τον ψάλτη πατέρα του μαθαίνει να αγαπά την λατρευτική πράξη αλλά και τη μουσική. Στο ερώτημα αν υπερτερεί η εκπαίδευση ή η μουσική μέσα του ο ίδιος δηλώνει «διφυσίτης χαλκηδόνιος».



Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια με κορυφαίες συνεργασίες ο ίδιος συνεχίζει να συνθέτει, να ψάλλει, να διδάσκει αλλά και να επενδύει με την πένα του πολλά μουσικά έργα. Για όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το να τον συμπεριλάβει στους άρχοντες του Θρόνου. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό αυτό το οποίο ειπώθηκε από τον ίδιο τον Πατριάρχη στην τελετή  απονομής: «Ἔχετε ἀξιόλογον παρουσίαν εἰς τά πολιτιστικά δρώμενα καί ἰδίως εἰς τόν χῶρον τῆς μουσικῆς. Συνειργάσθητε με σπουδαίους συνθέτας και ἑρμηνευτάς. Η Χορωδία καί Ὀρχήστρα Νέων Θεσσαλονίκης Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος εἶναι ἰδικόν σας δημιούργημα».
Και λίγο πιο κάτω συνεχίζει λέγοντας: «Εὐφυής, δυναμικός και δημιουργικός, με ὑγιές αἰσθητήριον διά τά αὐθεντικά στοιχεῖα τῆς Παραδόσεώς μας, διατυπώνετε το σωτηριῶδες μήνυμα τῆς Ὀρθοδοξίας ἐν διαλόγῳ μέ τούς ἐκπροσώπους συγχρόνων τάσεων, με ἰσχυράν ἀπήχησιν. Μέ τήν γραφῖδα, τόν λόγον καί τήν μουσικήν σας, ἀποκαλύπτετε τό θεολογικόν βάθος, τό ἄρρητον κάλλος καί τήν ἐξανθρωπιστικήν δύναμιν καί ἐμβέλειαν τῆς προτάσεως ζωῆς τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἡ θεολογική γλῶσσα, ὡς λόγος και ὡς τέχνη, ὡς ἀρχιτεκτονική, ζωγραφική, ποίησις, μελωδία, πρέπει να «σημαίνῃ» τήν ἀλήθειαν, τήν ὁποίαν ἐφανέρωσεν ἡ σάρκωσις τοῦ προαιωνίου Λόγου τοῦ Θεοῦ».



Στα πλαίσια του δίπτυχου αφιερώματος μας θα ακούσουμε τον Χρυσόστομο Σταμούλη να μιλάει στην «’Εγνατία Οδό» και στον Γιώργο Ντόβολο για τη ζωή και το έργο του, για τα βιώματά του, αλλά και τις απόψεις του σχετικά με τη μουσική, τον πολιτισμό και  την θεολογία.


Infο

«Εγνατία Οδός»
Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαΐου 2024, στις 07:00
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
και διαδικτυακά (live ή on demand) στο ERTecho.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ