Η Μικρή Θαλασσινή Νικολέττα Λιακοσταύρου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η Μικρή Θαλασσινή με τη Νικόλ Λιακοσταύρου | 16.02.2024

ΗΠΕΙΡΟΣ & ΕΞΟΡΎΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΆΚΩΝ ή ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ

Στην Ήπειρο αυτόν τον καιρό, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, όσον αφορά το fracking (εξορύξεις). Κάτοικοι, δημοτικές αρχές, συλλογικότητες, σύλλογοι, σωματεία, επιστήμονες βρίσκονται και πάλι απέναντι στις πετρελαϊκές και στα “οικόπεδα”. Αν “βληθεί” η Ήπειρος, θ’ ανοίξει ο δρόμος σε όλη τη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Πελοπόννησος), μέχρι την Κρήτη. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι αποφάσεις του ΣτΕ, οι τωρινές κινητοποιήσεις. Πόσο ν’ αντέξει ένα τέτοιο ανάγλυφο; Τι σημαίνει 3.500 μέτρα βάθος γεώτρηση; Ποιο το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας στη Μπαζιλικάτα, δίδυμη περιοχή με την Ήπειρο, αλλά και αλλού στον κόσμο; Παράδεισοι όπου μαύρισε το νερό, η θνησιμότητα έχει αυξηθεί στο 300%, τα “δώρα” των εταιρειών στους κάποτε ευτυχείς και αυτάρκεις κατοίκους, τα ζώα με τα χωμάτινα σπλάχνα και μια ζωή δυσοίωνη.

Οι κάτοικοι της Ηπείρου αντιστέκονται με όλα τα μέσα στην επικείμενη καταστροφή του τόπου τους από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Πολίτες, φορείς, αδελφότητες & σύλλογοι κατέθεσαν προχθές ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχεδιαζόμενης ερευνητικής γεώτρησης και μελλοντικής εξόρυξης στα όρη Κουρέντων.

Οι λόγοι ακύρωσης :
Παραβιάζεται η διεθνής, ενωσιακή και εθνική νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ)
Παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της φύσης (οδηγία 92/43)
Παραβιάζεται η νομοθεσία για τον ατμοσφαιρικό αέρα (οδηγία 2008/50)
Παραβιάζεται η νομοθεσία για τα ύδατα (οδηγία 2000/60)
Η μάχη αυτή μας αφορά όλους και πρέπει να κερδηθεί

Ελπίζουμε αυτή τη φορά το ΣτΕ να μην “ξεγελαστεί”… Στην αντίστοιχη προσφυγή για τις σεισμικές έρευνες στην #Ελληνικη_ταφρο, η απόφαση του ΣτΕ γνωστοποιήθηκε εβδομάδες μετά την έναρξη των ερευνών, ενώ οι ισχυρισμοί στους οποίους βασίστηκε αναιρέθηκαν λίγες ημέρες αργότερα.

Στο στούντιο, μιλήσαμε για το τι συμβαίνει, τώρα, στην Ήπειρο με την Αναστασία Γκολιομύτη, Ηπειρώτισσα, οικονομολόγος, οικοφεμινίστρια, ακτιβίστρια επί χρόνια στο θέμα αυτό.

Καλή Ακρόαση!

ΛΙΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 1) Ζειν επικινδύνως – Γιώτης Κύτταρης, 2) Μηλίτσα – Γιάννης Χαλδούπης & MOUKLIOMOS, 3) Roman Road – Γιάννης Χαλδούπης & MOUKLIOMOS, 4) Κασσιδιάρησ Jazz – Γιάννης Χαλδούπης & MOUKLIOMOS (η μπάντα του Γιάννη Χαλδούπη είναι από τον Παρακάλαμο Ηπείρου)

σχετικα ondemand