Η Μικρή Θαλασσινή Νικολέττα Λιακοσταύρου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η Μικρή Θαλασσινή | 20.10.2023

”Οι Αγροτικές Ρίζες και οι επιδράσεις τους στις Κοινωνικές Εξεγέρσεις στην ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ απέναντι στην Οθωμανική και Βρετανική Κατοχή”
(πηγή: ”ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”, τα στοιχεία και οι μαρτυρίες βρίσκονται στη μελέτη ”ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ” της Rosemary Sayigh, 1981, εκδόσεις ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ)
”Το Οθωμανικό κράτος αντλούσε από τους Παλαιστίνιους φόρους και στρατιώτες. Υπολογίζεται ότι σε περιόδους πολέμων οι ετήσιες απώλειες έφθαναν μέχρι και τους 20.000 άνδρες.
Οι ίδιοι οι αρχηγοί των πατριών και οι μουχτάρ1 συνεργάζονταν με τους φορομισθωτές για να εξαναγκάζονται να πληρώνουν το φόρο της δεκάτης.
Υπό τη βρετανική κυριαρχία η συλλογή των φόρων γίνεται πιο καταπιεστική και επιβάλλεται με την αποστολή στρατευμάτων, σ’ αντίθεση με την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου ο έπαρχος σπάνια διέθετε στρατό για να τρομοκρατήσει τα χωριά.
Οι αγρότες πλήττονταν περισσότερο από το φορολογικό σύστημα, γιατί αντίθετα με τους βεδουίνους, ήταν δεμένοι μ’ έναν τόπο, ενώ σε σύγκριση με τους εμπόρους δεν είχαν τα μέσα για να δωροδοκήσουν τους φοροεισπράκτορες.”
”Η Μεγάλη Εξέγερση των ετών 1936-’39 στο αποκορύφωμα της κατάφερε να κινητοποιήσει 15.000 ανθρώπους γύρω από 1.500 μόνιμους μαχητές, οι οποίοι αναγκάζουν τους Βρετανούς ν’ αυξήσουν τον στρατό κατοχής σε 20.000 περίπου άνδρες. Οι εξεγερμένοι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τις σιωνιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, που είχαν αρχίσει ήδη ν’ αναπτύσσονται. Περίπου 5.000 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται και 14.000 τραυματίζονται από τους Βρετανούς κατακτητές, χωρίς να υπολογίζονται τα θύματα των σιωνιστικών επιθέσεων, ενώ μόνο το 1939 φυλακίζονται περίπου 6.000 άνθρωποι. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός άνδρα που ήταν μικρό παιδί το 1939:
«Υπάρχει μια εικόνα χαραγμένη στο μυαλό μου: όλοι οι κάτοικοι –άνδρες, γυναίκες και παιδιά– ήταν μαζεμένοι στο αλώνι. Αργότερα, όταν ρώτησα τι είχε συμβεί, μου είπαν πως οι Βρετανοί είχαν συγκεντρώσει εκεί όλο τον πληθυσμό κι είχαν ανατινάξει ολόκληρο το χωριό. Νομίζω πως ήταν το 1939. Είπαν πως μερικοί που συνεργάζονταν με την Επανάσταση είχαν βρει καταφύγιο στο χωριό· επίσης είχε ανατιναχθεί μια γέφυρα που οδηγούσε στο χωριό. Αυτό έφτανε στους Βρετανούς για να καταστρέψουν όλα τα σπίτια. Αλλά οι κάτοικοι πήγαν στην πόλη (Άκρα) για να πάρουν βοήθεια και να ανοικοδομήσουν το χωριό».”

Καλή Ακρόαση…

(φωτο: Οι θρυλικοί πετροπόλεμοι των παιδιών της Παλαιστίνης, τα οποία τουφεκίζονταν αδιακρίτως)

ΛΙΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 1) Ο πόλεμος και η ειρήνη – Γιάννης Ιωάννου, 2) Αόρατος πόλεμος – Γιώργος Νταλάρας & Χορωδία, 3) The secret garden – Chava Alberstein, 4) Inchallah terbah – Lili Boniche, 5) Beirut – Fayrouz, 6) Children of tomorrow – Leon, 7) Trust in me – Susheela Raman, Ιερουσαλήμ – Γ. Χαρούλης, Μ. Μητσιάς, Α. Στρατηγού, Χ. Τσιαμούλης, 9) Βομβαρδισμένη πόλη – Πασχάλης Τερζής

σχετικα ondemand