Η Μικρή Θαλασσινή Νικολέττα Λιακοσταύρου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η Μικρή Θαλασσινή: Παύλιανη SOS – Οίτη, Φθιώτιδα | 12.01.2024

 

Ένα χωριό, σκαρφαλωμένο στα 1040 μέτρα υψόμετρο στην Οίτη, αγωνίζεται εδώ και χρόνια να σώσει την ταυτότητά του.

Σ’ αυτόν τον μικρό, υπερήφανο και με ιστορία όμορφο τόπο, οι κάτοικοι αγωνίζονται να σταματήσουν την κατασκευή μικροϋδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 0,83 MW στο Ρέμα της Παύλιανης.

Τον Δεκέμβριο του 2023, κατάφεραν να σταματήσουν προσωρινά οι εργασίες με μπουλντόζες, τεράστιους τσιμεντένιους σωλήνες που θα ξεσπλαχνίσουν το δάσος.

Την Πέμπτη 18/1/2024, αναμένεται η τακτική δικάσιμος των ασφαλιστικών μέτρων κατά της εγκατάστασης του υδροηλεκτρικού σταθμού στην καρδιά ενός ακόμη οικοσυστήματος.

Θα μας μιλήσουν η Κατερίνα Θεοχάρη, συν/χος ΙΚΑ, καταγωγή από την Παύλιανη και ο Γιώργος Ρηγάκης, Φιλόλογος και κάτοικος, μέλη και οι δύο της Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης του υδροηλεκτρικού φράγματος.

Μαζί μας και ο Τρύφωνας Κόλλιας, νομικός στην υπόθεση του SOS Παύλιανη.

Τι διακυβεύεται εκτός από την τοπική οικονομία, τον ήπιο τουρισμό;

Τα αλπικά λιβάδια, οι μικρές εποχικές λίμνες, τα παραποτάμια του Ασωπού.

Η Ιστορία: Ο αρχαίος ναός του Ηρακλή, τα μέρη που πολέμησαν ο Δυοβουνιώτης, ο Γκούρας, ο Διάκος, το 1821, ενώ και επί Κατοχής γράφτηκε ιστορία.

Διακυβεύεται η κεφαλληνιακή ελάτη, ο κράταιγος, η δρυς, το κόκκινο κρίνο και το μαυρόπευκο.

Το αγριόγιδο, ο αετός, ο λύκος.

Διακυβεύεται άλλος ένας παράδεισος, ενώ η Οίτη απειλείται και από τα φαραωνικά αιολικά.

ΛΙΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 1) Σε ψηλό βουνό (En las montanas) – Pedro Luis Fabian Cordova & Βασίλης Δραμουντάνης, 2) Καλότυχα είναι τα βουνά – Κώστας Ρούκουνας, 3) Βουνά σας χαιρετώ – Στέλιος Καζαντζίδης & Χάρις Αλεξίου, 4) Το βουνό δε σπάει – Φώτης Ανδρικόπουλος & Γιάννης Βακαλώττος, 5) Λέω να πάρω τα βουνά – Γιώργος Βαλιάκας