Τα «Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα» του Γιώργου Μαρκάκη χρωματίζουν τον ραδιοφωνικό αέρα του Τρίτου Προγράμματος κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ακριβώς τα μεσάνυχτα προς την επόμενη, για μία ώρα.
Για αυτήν την εβδομάδα ο Γιώργος Μαρκάκης, μεταξύ άλλων παρουσιάζει:
Τετάρτη 16 Ιουλίου (μεσάνυχτα προς Πέμπτη): Η φυσική ροή της εξέλιξης των τεχνικών που περιβάλλουν την μουσική τέχνη. Η «προφητεία» του BB King πριν από 40 χρόνια.
Δουλεύοντας πάνω σε αυτό το μικρό αφιέρωμα στην μουσική Blues θυμήθηκα μια παλιά συνέντευξη που μου έδωσε πίσω στον Οκτώβρη του 1986 ένας από τους μεγάλους δασκάλους του είδους, ο θρυλικός B.B. King.
Στην εκπομπή, λοιπόν, της Τετάρτης, δεν θα παρουσιάσω παρά μόνο ένα μικρό απόσπασμα της, και απομονώνω δύο στοιχεία:
- Πρώτα αυτό που αναφέρεται ο 60χρονος τότε, ο θρύλος της Αμερικανικής παράδοσης στη διάδοση των τεχνικών παιξίματος από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη. Θεωρώ πως λίγοι είναι αυτοί οι διάσημοι καλλιτέχνες που συνάντησα και που ευθαρσώς ανέφεραν και παραδέχτηκαν ότι εισάγουν στο παίξιμο τους στοιχεία από το παίξιμο συναδέλφων και μάλιστα καλλιτεχνών της νέας γενιάς! «Όπως οι νέοι ακούν εμάς τους παλιούς και μιμούνται τον τρόπο παιξίματος μας, ε λοιπόν εγώ δηλώνω ότι προσωπικά παίρνω ιδέες και τρόπους από τους νέους κιθαριστές και τους κάνω μέρος της ΄τέχνης μου».
Πόσους μεγάλους δάσκαλους έχετε ακούσει στην ζωή σας να ισχυρίζονται κάτι που φιλοσοφικά θα σας πουν όλοι οι «παντογνώστες» ότι είναι δεδομένο;… - Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναφορά του BB King στην χρονική εξέλιξη παράλληλα με τις τεχνικές καινοτομίες που συνεχώς εισάγονται στις ηχογραφήσεις αλλά και σε αυτά τα ηλεκτρονικά καλούδια που περιβάλλουν την βιομηχανία πλέον των μουσικής τέχνης σε όλο το φάσμα της. «Αναλογίζομαι συχνά τι βοηθητικά μέσα διαθέταμε πριν από 40 χρόνια και τα συγκρίνω με το σήμερα: Μεγάλη διαφορά! Αλλά αυτό που θα βιώσεις εσύ και οι επόμενες γενιές μετά από 40 χρόνια θα είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό και κολοσσιαίο!»
Ο γέροντας BB King έφυγε από την ζωή αλλά να, εδώ, στέκομαι σήμερα 40 χρόνια αργότερα -παρά ένα – στο έτος 2025 και σκέπτομαι τα προφητικά λόγια του και πόσο δίκιο είχε σε αυτά που έλεγε…
Πέμπτη 17 Ιουλίου (μεσάνυχτα προς Παρασκευή): Οι Κύπριοι συνθέτες Γιάννης Κυριακίδης και Αντώνης Αντώνιου
Στην εκπομπή της Πέμπτης Προς Παρασκευή προσεγγίζουμε το έργο δύο Κύπριων συνθετών. Του Γιάννη Κυριακίδη και του νεωτέρου Αντώνη Αντώνιου. Και οι δύο ελεύθερα επιχειρούν παράλληλα μεν – αλλά τελείως διαφορετικά – την εν μέρει ανασύνθεση του Ρεμπέτικου με τον δικό τους συνθετικό τρόπο.
Ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1969, μετανάστευσε στη Βρετανία το 1975 και ζει στην Ολλανδία από το 1992. Σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης και αργότερα σύνθεση με τους Louis Andriessen και Dick Raaijmakers. Έχει γράψει πάνω από εκατό συνθέσεις, κυρίως μουσικό θέατρο, πολυμέσα και ηλεκτροακουστικά έργα για ομάδες μουσικής δωματίου και μεγάλα σύνολα. Το έργο του έχει παρουσιαστεί παγκοσμίως σε πολλά από τα σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ και από πολλά κορυφαία σύνολα σύγχρονης μουσικής. Η όπερά του “An ocean of rain” άνοιξε το Φεστιβάλ Μουσικής Aldeburgh το 2008. Έχει συμμετάσχει ως συνθέτης τόσο στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Huddersfield 2007 όσο και στο November Music 2011 (NL), ενώ οι ηχητικές εγκαταστάσεις του έχουν λάβει μεγαλύτερη προβολή και συνέβαλε με δύο έργα για το Ολλανδικό Περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2011.
Ο Συνθέτης έχει κερδίσει διάφορα βραβεία και διακρίσεις μέχρι σήμερα.
Ο νεώτερος Αντώνης Αντώνιου ανήσυχο συνθετικό πνεύμα δημιούργησε τα σχήματα Monsieur Doumani, Buzz Ayez, Trio Tekke με μεγάλη επιτυχία στην Βόρεια Ευρώπη κυρίως αλλά και στην Αμερική.
Αυτή η μουσική προσπάθεια για αναδόμηση ή και ανασύνθεση, ειδικά του Ρεμπέτικου, και των δύο συνθετών που μάλλον δεν γνωρίζονται προσωπικά, γίνεται με δικά τους απόλυτα μουσικά στοιχεία που κανένας, από όσο γνωρίζω δεν παρουσίασε πλησίον τους στο παρελθόν.
Παρασκευή 18 Ιουλίου (μεσάνυχτα προς Σάββατο): Ο Περιζήτητος Michael Brook από τον Καναδά
Ένας ιδιαίτερα προικισμένος μουσικός που παίζει σε πολλά είδη, όπως ροκ, ηλεκτρονική μουσική, world music, μινιμαλισμό και μουσική για ταινίες. Οι συνεργασίες του με μουσικούς σε όλο τον κόσμο τον έχουν καταστήσει «έναν από τους πιο περιζήτητους παραγωγούς στη μουσική βιομηχανία». Γεννημένος το 1951 στο Τορόντο του Οντάριο του Καναδά, ο Michael Brook ζει στο Λος Άντζελες.
Σπούδασε μουσική και ηλεκτρονικά στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης και εργάστηκε ως τεχνικός στα στούντιο Grant Avenue, τα οποία τότε ανήκαν στους (γνωστούς σαν μουσικοί παραγωγοί ) αδελφούς Lanois. Εκεί συνεργάστηκε με τους Brian Eno, The Edge, Jon Hassell και Harold Budd. Το 1985 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ “Hybrid”, που περιείχε ορχηστρικά κομμάτια με Ινδικά και Αφρικανικά στοιχεία. Έργο που ο Γιώργος Μαρκάκης χαρακτηρίζει προσωπικά σαν ένα μικρό αριστούργημα μινιμαλισμού.
INFO:
«Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα»
με τον Γιώργο Μαρκάκη
Μεσάνυχτα Τετάρτης (09-07) προς Πέμπτη, Πέμπτης (10-07) προς Παρασκευή και Παρασκευής (11-07) προς Σάββατο
και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 00.00-01.00
Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | https://www.ertecho.gr/radio/trito/