Πρωινή Παρέα Κατερίνα Σερέτη, Διονύσης Χατζημιχάλης
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Πρώτο Πρόγραμμα | 22.03.23

Χρονιά ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο, ανακηρύσσει το 2023 η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία σε μια προσπάθεια όχι μόνο να αντιμετωπιστούν, αλλά κυρίως να προληφθούν τέτοιου είδους θάνατοι.

Οπως λέει στην εκπομπή “Πρωινή Παρέα”, την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη ο Γιώργος Κοχιαδάκης, Πρόεδρος της Εταιρίας, “στην Ελλάδα έχουμε περίπου 40.000 αιφνίδιους θανάτους το έτος, με μεγαλύτερο ποσοστό στους αθλητές. Η κοινωνία και η Πολιτεία έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση αιφνιδίων θανάτων με την ύπαρξη απινιδωτών στους αθλητικούς χώρους ή στα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου. Αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι τόσο η αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου, αλλά το να μην φτάσουμε σε αυτόν. Κατά 90% ο αιφνίδιος θάνατος οφείλεται σε αίτια καρδιακά είτε είναι στεφανιαία νόσος, είτε γενετικές ανωμαλίες οι οποίες με έντονη άσκηση μπορεί να βγουν στην επιφάνεια για να γίνει μια θανατηφόρα αρρυθμία που να οδηγήσει στον θάνατο. Και τα δύο μπορούν να προβλεφθούν. Γι αυτό θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και την κοινωνία και με προτάσεις προς την Πολιτεία ώστε να στραφούμε προς την πρόληψη.”

Αυτό που προτείνει η Καρδιολογική Ετιαιρία, είναι κλινικός προαθλητικός έλεγχος και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Για τον γενικότερο πληθυσμό, αυτό που προτείνεται είναι screaning (απεικόνιση) στα σχολεία με έναν καρδιολογικό έλεγχο που μπορεί να υποπτευθεί αίτια αιφνιδίου θανάτου και μετά  έναν πιο λεπτομερή έλεγχο.

“Το μεγάλο στοίχημα, συμπληρώνει, είναι να μην φτάσουμε εκεί, στο να έχουμε απινιδωτές ή ανθρώπους που να ξέρουν να τους χειρίζονται, που και αυτό χρειάζεται, Σε μία περίπτωση αιφνίδιου θανάτου ατόμου νεαρής ηλικίας, ψάχνεται όλη η οικογένεια. Να μην φτάσουμε σε θάνατο για να ψαχτούμε.

Αν γίνουν είχαν όλα όσα προτείνουμε, θα προληφθεί τουλάχιστον 60 με 70% των θανάτων αυτών.”

σχετικα ondemand