Το Καφενείο της Φωνής Άγγελος Σταθόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Το Καφενείο της Φωνής της Ελλάδας 29-05-2022

Ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος στη «Φωνή της Ελλάδας»

Πίνει καφέ στο «Καφενείο της Φωνής» καλεσμένος του Άγγελου Σταθόπουλου στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαϊου

Μουσικός με  κλασική παιδεία, ο Νίκος Πλατύραχος έγινε γνωστός για τα θαυμάσια οργανικά έργα του, είτε πρωτότυπα είτε επενδύσεις κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών έργων, ένας από τους καλύτερους -και πλέον περιζήτητους- ενορχηστρωτές, αλλά και με σημαντική διαδρομή στην τραγουδοποιία όπως  το «Μαύρη μπογιά στο μάρμαρο», σε στίχους Δημήτρη Λέντζου,

Ο Νίκος Πλατύραχος γεννήθηκε στην Aθήνα το 1965. Aφού σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη μουσική ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας με τον Hans Werner Henze, καθώς και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Studio ηλεκτρονικής μουσικής της Kολωνίας.

Έχει γράψει τη μουσική σε πάνω από 30 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (φεστιβάλ κινηματογράφου Trossingen, Filmmusictage95-Βόννη, φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Μουσικές του για τον κινηματογράφο έχουν ερμηνεύσει μεγάλα ορχηστρικά σύνολα όπως η Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, η Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχία, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κ.ά.

Γράφει επίσης μουσική για θεατρικά έργα, καθώς και έργα για ορχήστρα και μικρότερα σύνολα, που εκτελούνται στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μεταξύ άλλων, έργα του έχουν εκτελεσθεί στο Hρώδειο Ωδείο και στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των Xρωμάτων, από την ιταλική ορχήστρα “Divertimento Ensemble”, καθώς και από την Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα, τη Σύγχρονη Ορχήστρα της EPT και την Καμεράτα.

Έχει επίσης ασχοληθεί με την εμπορική μουσική γράφοντας τις υποκρούσεις για πάνω από 120 διαφημιστικές ταινίες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.