Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

“Dying for Europe” ένα ντοκιμαντέρ του βραβευμένου Νίκου Πηλού

Ο Νίκος Πηλός είναι βραβευμένος φωτορεπόρτερ που μοιράζει τον χρόνο του σήμερα μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου. Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη για να μπορέσει να αποτυπώσει με τον φακό του πολέμους, φυσικές καταστροφές, φτώχια, κοινωνικοοικονομικούς αγώνες αλλά και προσφυγικές κρίσεις. Το έργο του εμφανίζεται τακτικά στην κορυφή Διεθνών εφημερίδων και περιοδικών και έχει παρουσιαστεί σε όλη την Ευρώπη και στις Η.Π.Α.
Από την πρώτη του ανάθεση στο Λίβανο το 1988, έχει καλύψει σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως την ανατροπή του Νικολάου Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, τους πολέμους
στη Γιουγκοσλαβία, τον πόλεμο στο Ιράκ, και την Λιβανική σύγκρουση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάλυψε κυρίως την ελληνική και την κυπριακή ύφεση, τις εξεγέρσεις της Κωνσταντινούπολης, την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και την τρέχουσα κρίση των προσφύγων. Οι φωτογραφίες του έχουν προβληθεί, μεταξύ άλλων, στους The New York Times, TIME, Newsweek, Stern, Der Spiegel, Die Zeit, Financial Times, Herald Tribune, Sunday Times, Guardian, XL Semanal, Gente, Bloomberg, Internazionale, L’Esspreso κ.λ.π.

H αφίσα του ντοκιμαντέρ του Νίκου Πηλού “Dying for Europe”

Το ντοκιμαντέρ του «Dying for Europe» προβάλλεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης που πραγματοποιείται στην Αθήνα (από τις 14 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2019, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο) και συγκεκριμένα την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στις 18 Δεκεμβρίου που είναι και Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ διοργανώνεται σε 100 χώρες από το 2016, ενώ στο Διεθνές φεστιβάλ προκρίνονται οι καλύτερες ταινίες από όλες τις χώρες διεκδικώντας ένα αξιοσημείωτο χρηματικό ποσό. Το «Dying for Europe” του Νίκου Πηλού, κατάφερε να προκριθεί στον τελικό ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες απ’ όλον τον κόσμο.

Τrailer Dying for Europe TIDF QT trailer from Nikos Pilos on Vimeo.

Ο Νίκος Πηλός φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες Μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και μίλησε για την ταινία “Dying for Europe” και το κίνητρό του να ασχοληθεί με την κρίση της μετανάστευσης.

«Με το μεταναστευτικό έχω αρχίσει να ασχολούμαι από τη δεκαετία του ’90 όπου οι πρώτοι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα από την Αλβανία και από το ανατολικό μπλοκ μετά την κατάρρευση. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον δυτικό κόσμο αν και είναι απόρροια των πολιτικών που ο δυτικός κόσμος ασκεί στις χώρες του τρίτου κόσμου…. Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό θέτει σε δοκιμασία τις βασικές αξίες της δυτικής κοινωνίας. Όλα αυτά που λέμε για δημοκρατία, ισότητα, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, σε σχέση με την πολιτική που ασκείται για το μεταναστευτικό έχουν καταρρεύσει. Έχει δημιουργηθεί σήμερα στην Ευρώπη ένα κλίμα το οποίο είναι ξενοφοβικό, ρατσιστικό, βλέπουμε την άνοδο του φασισμού σε πολλές χώρες και θεωρώ ότι αυτό είναι ανησυχητικό για τα γενικότερα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά για το μεταναστευτικό.

 

Όσον αφορά στην ταινία «Dying for Europe” o κ. Νίκος Πηλός ανέφερε: «Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ ξεκινά από τη Μυτιλήνη και καταλήγει στην Ουγγαρία. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με ένα πολύ συχνό γεγονός, με την ανατροπή ενός σκάφους και τον θάνατο μιας ολόκληρης οικογένειας, ένα περιστατικό που συνέβη στη Χίο. Και το τρίτο μέρος πραγματεύεται τον «φράχτη» στην Ειδομένη, δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και τη φραγή του βαλκανικού δρόμου».

Περισσότερες πληροφορίες για τον φωτορεπόρτερ Νίκο Πηλό: www.nikospilos.com

Eπιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

σχετικα podcasts