Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Οι Έλληνες του Χαρτούμ, με το βλέμμα του Γιώργου Παναγιωτόπουλου

Ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, είναι σύμβουλος σχολικών μονάδων, που έζησε στο Χαρτούμ του Σουδάν από το 2014 μέχρι και το 2021, για τις ανάγκες της δημιουργίας ενός Διεθνούς Σχολείου, το οποίο στεγάστηκε στην “Κοντομιχάλειο Σχολή” δηλαδή το σχολείο της ελληνικής κοινότητας. Ένα σχολείο, που όταν η ελληνική παροικία βρισκόταν στην ακμή της, συγκέντρωνε 800 μαθητές. Μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με αφορμή τις μάχες που μαίνονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έζησε μαζί με τους Έλληνες στο Χαρτούμ για περίπου 7 χρόνια και διατηρεί μέχρι σήμερα στενή φιλία με πολλές ελληνικές οικογένειες, με τους οποίους έρχεται καθημερινά σε επαφή, λόγω των μαχών που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες που έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των ομογενών στα σπίτια τους, καθώς και 15 ατόμων στη Μητρόπολη. Μίλησε για την ιστορία των Ελλήνων, από το πρώτο μεταναστευτικό κύμα το 1880 μέχρι την ανεξαρτητοποίηση του Σουδάν το 1956 όπου ζούσαν τότε 6000 Έλληνες και περίπου 1000 Κύπριοι, αριθμός που όπως είπε αυξήθηκε τη δεκαετία του 1960. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όπως υπογράμμισε, ο Ελληνισμός άρχισε να συρρικνώνεται αλλά ακόμη και σήμερα συναντά κανείς στοιχεία στην πόλη που δείχνουν ότι εκεί ήκμασε η ελληνική παροικία (ξενοδοχεία, καταστήματα, κινηματογράφοι κ.λ.π.). Σήμερα στο Χαρτούμ μένουν, αρμονικά με τους Σουδανούς και με πολλούς μεικτούς γάμους, 150 με 200 Έλληνες περίπου ενώ η ελληνική συνοικία (Μητρόπολη, σχολείο, ελληνικά σπίτια) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στα υπουργεία και στις δομές που γίνονται οι εχθροπραξίες τις τελευταίες ημέρες.

σχετικα podcasts