Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Στους Δελφούς το 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Yale για το ελαιόλαδο

Το Πανεπιστήμιο του Yale, με βασικούς υποστηρικτές το Δήμο Δελφών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνει το «2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία», το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες, από την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου έως και αύριο 4 Δεκεμβρίου 2019, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Το Συμπόσιο, που είναι μια πρωτοβουλία των ομογενών καθηγητών και διδακτόρων στο Τμήμα Υγείας του πανεπιστημίου του Yale, Τάσου Κυριακίδη και Βασίλη Βασιλείου, έχει ως στόχο να αξιολογήσει και να συζητήσει σε βάθος τον ρόλο του ελαιόλαδου και της ελιάς στους τομείς της διατροφής και της υγείας, αλλά επεκτείνεται και στους τομείς του περιβάλλοντος και της πλανητικής υγείας, της ιστορικής και γαστρονομικής κουλτούρας αλλά και να προβάλλει τις ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιόλαδου και να προωθήσει εταιρικές σχέσεις και συνεργασίες υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου του Yale.
Όπως τόνισε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» ο καθηγητής του πανεπιστημίου κ. Τάσος Κυριακίδης, πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια με στόχο την ανάδειξη του ελαιόλαδου ως super food, παγκοσμίως.
Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο New Haven του Κονέκτικατ ενώ το 2ο διοργανώνεται στους Δελφούς έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι λεγόμενοι «Δελφικοί Ελαιώνες», δηλαδή ο Ελαιώνας της Άμφισσας και η εξαιρετικής ποιότητας ελιά Αμφίσσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλωστε το γεγονός πως στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Κυριακίδης, αναλογεί ένα λίτρο ελαιόλαδου ανά πολίτη ενώ στην Ελλάδα 23 λίτρα ανά πολίτη. Μέσω του Ινστιτούτου Ελαιόλαδου, σκοπεύουν να «εκπαιδεύσουν» τους Αμερικανούς πολίτες. Ήδη στο πανεπιστήμιο του Yale, μετά την ίδρυση του Ινστιτούτου Ελαιολάδου, αναλογούν 5 λίτρα ελαιόλαδο ανά φοιτητή ετησίως!
Στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συμποσίου για το ελαιόλαδο, εξετάζεται και ο τρόπος παραγωγής της ελιάς, με έμφαση σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Όπως τόνισε ο κύριος Κυριακίδης, «η ελιά σαν δέντρο είναι ευεργετική για την υγεία του πλανήτη. Η παραγωγή ενός λίτρου ελαιόλαδου αφαιρεί πέντε κιλά διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα!»
Στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

σχετικα podcasts