Δύο Όψεις, Πολλές Απόψεις Χρήστος Παγώνης, Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Οι εμβολιασμένοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα post covid – long covid

Για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσησης με κορωνοϊό, αλλά και για το σύνδρομο post covid – long covid μίλησε στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ – ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ο καθηγητής Κλινικής φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Μιλώντας στον Προκόπη Αγγελόπουλο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος υπογράμμισε ότι τα φάρμακα ή σκευάσματα τα οποία χορηγούνται στη διάρκεια της νόσησης είναι, συνήθως αυτά που παίρνουμε και σε άλλες ιώσεις. Μία συγκεκριμένη βιταμίνη που να αντιμετωπίζει τον covid και να αποτελεί πανάκεια δεν υπάρχει. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος επισημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι παρουσιάζουν, συνήθως, ηπιότερα συμπτώματα post covid-long covid. Σε ό,τι έχει να κάνει με κάποια ειδική αγωγή για τη νόσο, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρεται στο γνωστό plaxlovid το οποίο έχει anticovid δράση, αλλά έχει και συγκεκριμένες ενδείξεις, με την έννοια ότι δεν συνίσταται σε όλους τους ασθενείς, αλλά αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένους κλπ.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που δείχνουν εικόνα post covid – long covid είναι: προβλήματα του αναπνευστικού, δύσπνοια ή θωρακαλγία (κυρίως για ανθρώπους που νόσησαν βαριά), προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, που περιγράφεται με τον ανεπίσημο όρο brain fog (στη μνήμη, τη συγκέντρωση, την προσοχή) και προβλήματα μυοσκελετικά.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος εξηγεί ότι αυτό που πρέπει να μας ανησυχήσει και να επισκεφτούμε μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες για συμβουλές ή θεραπείες είναι όταν έχουμε post covid προβλήματα που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τονίζει ότι ο Covid ήρθε για να μείνει αλλά όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο μεταδοτικός και με ηπιότερη μορφή και ξεκαθαρίζει ότι, πλέον, στη φαρέτρα μας έχουμε πολύ περισσότερα όπλα, όπως φάρμακα και εμβόλια, για να αντιμετωπίσουμε τον ιό.

Σε ό,τι έχει να κάνει, τέλος, με την αναγκαιότητα μιας σειράς εξετάσεων, κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη νόσηση, ο κ. Παναγιωτακόπουλος το θεωρεί υπερβολή, εάν έχουμε νοσήσει ελαφριά, χωρίς σοβαρά προβλήματα.

σχετικα podcasts