Ο Γιώργος Κοντορίνης μιλά στον Προκόπη Αγγελόπουλο και την εκπομπή ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ – ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ για την εμπειρία του στη Σουηδία, στη χώρα στην οποία μετανάστευσε 30 χρόνια πριν, αφήνοντας πίσω του την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξηγεί, εκτός από το βιοποριστικό, βασικό ρόλο για την απόφασή του έπαιξε και η γνωριμία του με την πρώην σύζυγό του. Ωστόσο, από πολύ νωρίς ασχολήθηκε μα τα Κοινά, στον δήμο Σόλνας, ο οποίος, μάλιστα, με πρωτοβουλίες δικές του αδελφοποιήθηκε με τον δήμο καλαμαριάς το 1997.
Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σόλνας εκλέχθηκε το 2002 και έφτασε, μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, να είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.
Με αφετηρία τη δράση του στον δήμο Σόλνας, ο Γιώργος Κοντορίνης βρίσκεται, σήμερα, λίγα 24ωρα πριν τη δοκιμασία των εθνικών εκλογών, στις οποίες είναι υποψήφιος. Όπως εξηγεί, στην απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά σημαντικό ρόλο έπαιξε η αρχική του δραστηριοποίηση στην τοπική Ελληνική Κοινότητα και η παρότρυνση ενός φίλου του, που τον έβλεπε να δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στην προώθηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών. Όπως λέει χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πώς βλέπουν οι Σουηδοί έναν μετανάστη που θέλει να εμπλακεί στα Κοινά, οι Σουηδοί στηρίζουν τους ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον και θέληση να προσφέρουν, ανεξαρτήτως της αφετηρίας τους και της εθνικής τους ταυτότητας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, όπως σημειώνει ο κ. Κοντορίνης, σε πολλά επίπεδα εξουσίας στη χώρα υπάρχουν μετανάστες από πολλές χώρες και όχι μόνο της Ευρώπης.
«Είμαι και θα παραμείνω Έλληνας» τονίζει ο Γιώργος Κοντορίνης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η ενασχόλησή του με τα Κοινά ξεπερνά την εκπροσώπηση αποκλειστικά και μόνο των συμφερόντων της Ελληνικής Κοινότητας και επικεντρώνεται στην υπεράσπιση του Κοινού Καλού.
Ο κ. Γιώργος Κοντορίνης είναι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε, για αρκετά χρόνια, και το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Του ζητήσαμε να περιγράψει τα πράγματα στη Σουηδία σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα και το συνδικαλισμό. Όπως εξηγεί, το Συνδικαλιστικό κίνημα ήταν και είναι παραδοσιακά ισχυρό, οι συλλογικές συμβάσεις είναι ο κανόνας στις εργασιακές σχέσεις και το δικαίωμα στο 8ωρο – 5ήμερο είναι απολύτως σεβαστό και οι νόμοι που προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα αυστηροί και εφαρμόζονται, στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχει παραβίαση από την πλευρά των εργοδοτών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τωρινή συγκυρία με την Ενεργειακή Κρίση, ο κ. Κοντορίνης εξηγεί ότι η Σουηδία έχει την τύχη να είναι χώρα που παράγει και εξάγει ενέργεια και, αυτή τη στιγμή, γίνεται προσπάθεια αποσύνδεσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το Φυσικό Αέριο, επισημαίνει παράλληλα, ότι το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και θα πρέπει να λυθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του στη Φωνή της Ελλάδας, ο κ. Κοντορίνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της επιρροής της Ακροδεξιάς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (κάτι που συμβαίνει και στη Σουηδία).
Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γιώργου Κοντορίνη στη Φωνή της Ελλάδας και στον Προκόπη Αγγελόπουλο.