Δύο όψεις, πολλές απόψεις Χ. Παγώνης, Π. Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Κώστας Μουτζούρης: “Μόνο χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μείνει στη Λέσβο από τους 25 χιλιάδες τον Φεβρουάριο του ’20”

Για σημαντική μείωση των ροών προσφύγων προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, έκανε λόγο, μιλώντας στη Φωνή της Ελλάδας, Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. «Με την αλλαγή της πολιτικής φύλαξης των θαλασσίων συνόρων και τις εκκενώσεις που έγιναν, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από 25 με 27 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που είχαμε στη Λέσβο, στις αρχές του 2020, σήμερα έχουν μείνει μόνο χίλιοι» υπογράμμισε ο κ. Μουτζούρης αποδίδοντας αυτή τη μείωση και στο γεγονός ότι ελάχιστοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επιδίωκαν να μείνουν στη χώρα μας και, πολλοί από αυτούς, συνέχισαν το ταξίδι τους προς την κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ο κ. Μουτζούρης μίλησε στην εκπομπή ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ – ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ από την Καλαμάτα όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό, για το νέο ΕΣΠΑ. Όπως είπε, τα ποσά που θα δοθούν είναι σημαντικά μεγαλύτερα και υπάρχει πρόβλεψη για πολλούς πόρους στον κοινωνικό Τομέα. Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε και στον Τουρισμό, επισημαίνοντας τις συνέπειες που έχει η ακρίβεια στις μεταφορές, αν και επεσήμανε ότι για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου η σημαντικότερη επίπτωση έχει να κάνει με τις εμπορευματικές μεταφορές, τόσο για τα προϊόντα που φεύγουν από τα νησιά όσο και για την τροφοδοσία τους.

Πολύ ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που ακολούθησε, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και πρώην καθηγητή στο Πολυτεχνείο στον τομέα των λιμενικών Έργων, που αφορούσε έναν από του πλέον περιζήτητους φυσικούς πόρους που είναι η Άμμος. Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση που γίνεται σε ένα υλικό που χρησιμοποιείται, κυρίως για την κατασκευή μεγάλων έργων, έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα περιοχές του πλανήτη που εμφανίζουν μεγάλη διάβρωση στις ακτές. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμά του για την περιοχή της Καλαμάτας που αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό, τα προηγούμενα χρόνια, με την Άμμο που χρησιμοποιήθηκε από τις παραλίες της περιοχής για την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ακούστε τι είπε ο κ. Κώστας Μουτζούρης στην Φωνή της Ελλάδας και τον Προκόπη Αγγελόπουλο.

σχετικα ondemand