Δύο Όψεις, Πολλές Απόψεις Χρήστος Παγώνης, Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ – ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, μια εκπομπή αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού

Μια ειδική εκπομπή για την ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού, την επέτειο των 103 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους και τον ξεριζωμό που ακολούθησε. Ο Προκόπης Αγγελόπουλος συνδέθηκε τηλεφωνικά με την Πτολεμαΐδα και συνομίλησε με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Μαίρη Κεσκιλίδου, με την ίδια να αναφέρεται στις δικές της μνήμες από τις διηγήσεις των παλαιότερων, σε μια περιοχή με έντονο το Ποντιακό στοιχείο. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ δίνει και το ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται ανήμερα της Επετείου, σε Πτολεμαϊδα, Κοζάνη έως και τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή ένα γεγονός που συνέβη 36 χρόνια πριν και αποτέλεσε τον σπόρο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Αμέσως μετά, καλεσμένη στο στούντιο της εκπομπής, η συγγραφέας Μαργαρίτα Μυλωνάκη, φέρνει μαζί της τη φρεσκοτυπωμένη τρίτη έκδοση του βιβλίου της “Σωπάστε ν’ ακούσω”, από τις εκδόσεις Ηλίας Μπαρτζουλιάνος, ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, έτσι όπως μεταφέρθηκαν, από γενιά σε γενιά, μέχρι και την ίδια. Με ιδιαίτερη συγκίνηση, η συγγραφέας αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημάδεψαν την ίδια και την Οικογένειά της και την παρακίνησαν να γράψει το βιβλίο. Η κα Μυλωνάκη διαβάζει ένα απόσπασμα και αναφέρεται σε κάποιες από τις πολύ σκληρές εικόνες που μεταφέρονται μέσα από τις διηγήσεις. Μια ιστορία που ξεκινά το 1973 στην Κοζάνη, με την ετοιμοθάνατη Ευσαϊα να ανοίγει πρόθυμα την πόρτα της Μνήμης, για να μην ξεχάσει κανείς, όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτά που συνέβησαν στην ίδια αλλά και σε χιλιάδες άλλους Έλληνες που έζησαν τη Φρίκη του Πολέμου και τον πόνο του διωγμού και της Προσφυγιάς, χάνοντας από το δολοφονικό χέρι του Εχθρού δικούς τους, αγαπημένους ανθρώπους.

σχετικα ondemand