Υγεία και Σπορ Βίκυ Σπύρου
0:00
0:00 LIVE
ΕΡΑΣΠΟΡ   101,8 – 100,9
ΕΡΑΣΠΟΡ  101,8 – 100,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 327 +30 210 6012991 -992 (Ακροατών για τις εκπομπές) sportsradio@ert.gr

Ο Γιώργος Γουδέβενος στο Υγεία και Σπορ | 18.06.2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ: «Η στάση του σώματος μας, είναι και η στάση της ζωής μας»

H καθιστική ζωή και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ή αλλιώς «οι ασθένειες του γραφείου», όπως τις αποκαλούν οι γιατροί, ήταν το θέμα της εκπομπής ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡ», της ΕΡΑΣΠΟΡ, «με καλεσμένο, τον Οστεοπαθητικό-Φυσιοθεραπευτή, κ. Γιώργο Γουδέβενο.

Ο κ. Γουδέβενος επεσήμανε στη Βίκυ Σπύρου, ότι η άσκηση είναι το φάρμακο σε όλα τα προβλήματα αυτού του τύπου της σύγχρονης ζωής τα οποία προκύπτουν ακριβώς επειδή η καθιστική ζωή έχει υποβάλλει τον άνθρωπο σε μια νεα πραγματικότητα διαφορετική από αυτή για την οποία έχει κατασκευαστεί.

«Είμαστε δίποδα όντα και έχουμε φτιαχτεί για να κινούμαστε και να καθόμαστε λίγο. Ο άνθρωπος είναι στη φύση του λίγο τεμπέλης δεν θέλει να κινείται και πολύ. Παρά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια οι άνθρωποι έκαναν χειρωνακτικές εργασίες, ήρθε η τεχνολογία να ανταμείψει μια γενιά, με το κάθισμα. Όμως αυτό έχει και αντίτιμο και το πληρώνει ακριβά, όχι μόνο σε κόστος ζωής αλλά το πληρώνει και οικονομικά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία η παιδική οσφυαλγία και αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά κάθονται πάρα πολλές, ώρες, μπροστά από έναν υπολογιστή, σε πολύ άσχημη στάση, το σώμα υποχωρεί και η βαρύτητα τους κερδίζει», τόνισε ο κ. Γουδέβενος και πρόσθεσε: «Δυστυχώς η εικόνα του νέου παιδιού που μεγαλώνει, είναι ένα παιδί μπροστά σε ένα κινητό, ή μια ολόκληρη παρέα μπροστά σε ένα κινητό. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει στην επικοινωνία, αλλά τα παιδιά δυστυχώς έχουν δημιουργήσει μια εικονική επικοινωνία μέσα από τα social media και έχουν χάσει την πραγματική επικοινωνία. Όπως βλέπετε αυτό έχει και άλλες προεκτάσεις».

Ο κ. Γουδέβενος επεσήμανε ότι ο αυχένας είναι το πρώτο σημείο που υφίσταται την μεγαλύτερη επιβάρυνση και ότι από εκεί ξεκινούν όλα τα προβλήματα.

«Ο αυχένας είναι φτιαγμένος για να είναι όρθιος, να σκύβει, να στρίβει, αλλά όχι να σκύβει παρατεταμένα. Με το υπερβολικό και συνεχές σκύψιμο χάνεται η φυσική λόρδωση, ο αυχένας, αναγκάζεται να σηκώσει 2-3 φορές το βάρος του κεφαλιού, δημιουργείται ο ευθειασμός, που αποτελεί πρόδρομο για αυχενικό σύνδρομο. Ένα σύνδρομο που μπορεί να οφείλεται σε δισκοπάθειές, μυικές συσπάσεις, ριζίτιδες, με συμπτώματα σε κεφάλι, πλάτη, χέρια, αρκετά επίπονα. Οι πονοκέφαλοι για παράδειγμα έχουν αποδειχθεί ότι τις περισσότερες φορές είναι πονοκέφαλοι τάσης, λόγω αλλαγής θέσης του αυχένα και αυτό γίνεται πολύ ύπουλα».

Ο κ. Γουδέβενος παρομοίασε την σπονδυλική στήλη σαν την αλυσίδα του ποδηλάτου η οποία θα πρέπει να λαδώνεται και όλα της τα γρανάζια να δουλεύουν αυτόνομα. Όμως η λάθος θέση δημιουργεί προβλήματα και η αλυσίδα δυσλειτουργεί. «Δημιουργούμε έναν άνθρωπο που ενώ η σπονδυλική του στήλη θα έπρεπε να δουλεύει σαν την αλυσίδα του ποδηλάτου, με όλα της τα γρανάζια να δουλεύουν αυτόνομα, αντιθέτως τα 3-4 γρανάζια πάνε μαζί, άρα δεν μπορεί να εκτελέσουν το έργο που πρέπει, συσπώνται οι μύες, πιάνονται τα νεύρα και έχουμε όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Γουδέβενος, για όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις και εξειδικευμένες θεραπείες. Όμως το καλύτερο και το πιο αποτελεσματικό είναι κάποιος να αντιληφθεί το πρόβλημα εγκαίρως και να μην το αφήσει να εξελιχθεί σε παθολογία.

«Η άσκηση είναι μεγάλο φάρμακο, κυρίως οι εκτατικές και σταθεροποιητικές ασκήσεις είναι το νούμερο ένα πρόληψη. Αλλά πολλές φορές επειδή το φάρμακο που λέγεται άσκηση είναι φτηνό, πολλές φορές το υποτιμάμε. Ο στόχος μας είναι να πούμε στον κόσμο το τι πρέπει να κάνει ώστε να μην γίνουν ασθενείς μας και πελάτες μας. Το ζητούμενο είναι να έχεις υγιή πληθυσμό, με υγιή σκέψη, και με λιγότερη κατάθλιψη.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι θα πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να μην ξεχνάμε ότι έχουμε κερδίσει την βαρύτητα. Είμαστε τα μοναδικά όντα που είμαστε δίποδα, εκτός από μερικές εξαιρέσεις . Η διποδική θέση είναι προνομιακή, πρέπει να την υποστηρίξουμε, να μην καμφθούμε, γιατί η στάση του σώματος μας είναι και η στάση της ζωής μας. Και θα πρέπει να είναι όρθια και λεβέντικη».

Η άσκηση είναι η “χρυσή” λύση και στα μυοσκελετικά προβλήματα που προέρχονται από την καθιστική ζωή!!… όπως τόνισε στην εκπομπή της ΕΡΑΣΠΟΡ, “ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡ”, ο Οστεοπαθητικός-Φυσιοθεραπευτής, κ. Γιώργος Γουδέβενος.

σχετικα ondemand