Έλα Απόψε στου Θωμά Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ΕΡΑΣΠΟΡ   101,8 – 100,9
ΕΡΑΣΠΟΡ  101,8 – 100,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 327 +30 210 6012991 -992 (Ακροατών για τις εκπομπές) sportsradio@ert.gr

Από τη Ρίτα Αμπατζή στη Ρίτα Χέιγουορθ | 06.02.2024

Επεισόδιο 16ο, κύκλος 2ος

‘Ένας φόρος τιμής σε δύο μυθικές γυναίκες που γεννήθηκαν στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Από την Ευρώπη στην Αμέρικα και από τον Πειραιά στη Νέα Υόρκη, ένα υπερωκεάνιο που ταξιδεύει στις θάλασσες της Ανατολής και της Δύσης. Δύο φωνές που ενώνουν τον Μεσοπόλεμο με τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Η Ρίτα Αμπατζή τη δεκαετία 1930-1940 και η Ρίτα Χέιγουρθ τη δεκαετία 1950-1960.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται σε δύο παράλληλους αφηγηματικούς άξονες. Από τη μία, η εγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων στον Μεσοπόλεμο. Η Ρίτα Αμπατζή, γεννημένη στη Σμύρνη, κουβαλά όλη την προσφυγιά στους ώμους της. Από την Κοκκινιά άλλωστε, τη μεγαλύτερη προσφυγούπολη της χώρας, που είναι το παράπηγμά της, θα ξεκινήσει την πορεία της στα πάλκα και στα πανηγύρια. Εκεί θα συναντηθεί με τον Στελλάκη και τους άλλους σπουδαίους του ρεμπέτικου, συνθέτες και οργανοπαίχτες. Η Ρίτα Αμπατζή θα φτάσει μέχρι την Αμερική και θα γραμμοφωνήσει εκεί μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της.


Ρίτα Αμπατζή

Από την άλλη, το αμερικανικό όνειρο, η βιομηχανία του κινηματογράφου, τα τρία μεγάλα αμερικανικά στούντιο, ο μακαρθισμός και το κυνήγι μαγισσών στα κινηματογραφικά πλατό. Μέσα σ’ αυτό το κατακερματισμένο μεταπολεμικό πλαίσιο της Αμερικής, θα εμφανιστεί ένα κορίτσι που η εικόνα της θα μείνει ανεξίτηλη στις κουκέτες των Αμερικανών φαντάρων σε διάφορα πολεμικά μέτωπα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από τη ρίψη της ατομικής βόμβας. Η Ρίτα Χέιγουρθ θα σφραγίσει με την παρουσία της το αμερικανικό σινεμά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, τότε δηλαδή που έλαβε την οριστική μορφή του το πλαίσιο του ψυχρού πολέμου.


 Ρίτα Χέιγουορθ

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, δώδεκα με δύο μετά τα μεσάνυχτα και από τη Φωνή της Ελλάδας το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, έξι με οκτώ το πρωί.

Πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Παναγιώτη Κουνάδη – Vanity Fair 


Κείμενα-έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts