Έλα Απόψε στου Θωμά Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ΕΡΑΣΠΟΡ   101,8 – 100,9
ΕΡΑΣΠΟΡ  101,8 – 100,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 327 +30 210 6012991 -992 (Ακροατών για τις εκπομπές) sportsradio@ert.gr

Οι Νταρνάκηδες, α’ μέρος | 02.01.2024

Επεισόδιο 11ο, κύκλος 2ος

Η ραδιοφωνική σειρά της ΕΡΑ ΣΠΟΡ “Έλα απόψε στου Θωμά” παρουσιάζει ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τα λεγόμενα Νταρνακοχώρια του νομού Σερρών, ένα σύμπλεγμα οικισμών με κοινό γλωσσικό ιδίωμα και ένα πλαίσιο παραδόσεων, ηθών και εθίμων που διαφοροποιούνται αισθητά από τον υπόλοιπο μακεδονικό χώρο.

Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό ταξίδι μέσα στον χρόνο και στον χώρο, στα πέντε χωριά των Νταρνάκηδων: Νέο Σούλι (Σουμπάσκιοϊ), Άγιο Πνεύμα (Βεζνίκο), Εμμανουήλ Παππάς (Δοβίστα), Πεντάπολη (Σαρμουσακλή) και Χρυσό (Τοπολιάνη). Κάθε μία από αυτές τις πέντε κοινότητες λειτουργούσε αυτόνομα, αντιμετωπίζοντας μόνη της τα εσωτερικά της ζητήματα, ενώ στα μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα λειτουργούσαν σαν ένας ενιαίος οργανισμός, όπως για παράδειγμα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και οργάνωσης του αγροτικού χωροχρόνου, ενώ οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές γιορτάζονταν από όλους τους Νταρνάκηδες μαζί.

Για το ιδιαίτερο σύστημα εσωτερικής οργάνωσης αυτών των πέντε χωριών του νομού Σερρών μιλά στο ντοκιμαντέρ ο δάσκαλος Τάσος Λασπάς, ενώ για τα ήθη και τα έθιμα, το γλωσσικό ιδίωμα, τα τραγούδια και τους χορούς τους μιλά ο ερευνητής και λαογράφος Απόστολος Μελισσάς. Ακούγονται τραγούδια των Νταρνάκηδων, από άντρες και γυναίκες των Νταρνακοχωρίων, όπως διασώθηκαν μέσα στον χρόνο, διατηρώντας αναλλοίωτο το γλωσσικό ιδίωμα.

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Κασάπης-Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts