Έλα Απόψε στου Θωμά Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ΕΡΑΣΠΟΡ   101,8 – 100,9
ΕΡΑΣΠΟΡ  101,8 – 100,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 327 +30 210 6012991 -992 (Ακροατών για τις εκπομπές) sportsradio@ert.gr

Στου Βελγίου τις στοές, β’ μέρος | 12.12.2023

Επεισόδιο 8ο, κύκλος 2ος

Στις στοές του Βελγίου βρέθηκαν άνθρωποι που επέλεξαν τα τάρταρα της ξενιτιάς, από την αβάσταχτη φτώχεια της πατρίδας τους, με μια λάμπα για ήλιο και ο ένας δίπλα από τον άλλο, τη μια στο δρόμο για τη φλέβα και την άλλη στο δρόμο για την επιφάνεια. Έλληνες με Έλληνες, αλλά και μαζί με Ιταλούς, με Πολωνούς και άλλους με γλώσσα διαφορετική αλλά με ίδια μοίρα. 

Στο επεισόδιο αυτό παρακολουθούμε την ιστορία μετανάστευσης της οικογένειας Δουλκερίδη, του Χαράλαμπου, της Κατερίνας και των δύο αγοριών τους. Ο Χαράλαμπος Δουλκερίδης, με καταγωγή από τον Πόντο, θα γεννηθεί και θα μεγαλώσει σε ένα χωριό του νομού Πέλλας. Η αβάσταχτη φτώχεια και η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής την επόμενη μέρα, θα τον οδηγήσουν στην αναζήτηση μίας θέσης εργασίας μακριά από την Ελλάδα. Ο καλύτερος φίλος του θα φύγει για την Αυστραλία, εκείνος όμως δεν θα τα καταφέρει να πάει μαζί του.

Ως μοναδική διέξοδος θα εμφανιστεί η εργασία στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, μετά και την υπογραφή της διακρατικής σύμβασης του 1957. Ο Χαράλαμπος Δουλκερίδης θα ακολουθήσει χωρίς δεύτερη σκέψη τον δρόμο της ξενιτιάς. Εκεί, θα γνωρίσει και τη γυναίκα του Κατερίνα, με καταγωγή από τη Ρόδο. Οι δυο τους θα δουλέψουν πολύ σκληρά για περισσότερο από 30 χρόνια.

Αρχικά, ο Χαράλαμπος Δουλκερίδης θα εργαστεί ως «ανθρακωρύχος» αλλά θα σπάσει γρήγορα το «κοντράτο» και θα γίνει εργάτης σε εργοστάσιο. Στη συνέχεια, το ζεύγος Δουλκερίδη θα επιλέξει τον δρόμο της αυτο-απασχόλησης και θα δώσει έναν τιτάνιο αγώνα για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Στο επεισόδιο αυτό μιλά και ο γιος της οικογένειας, Χρήστος Δουλκερίδης, που περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τι σημαίνει να μεγαλώνεις ως «ξένος» σε μιαν άλλη πατρίδα, πώς διαχειρίζεσαι την ταυτότητα του «μετανάστη» αλλά και πώς επιτυγχάνεται η κοινωνική ενσωμάτωση. Ο Χρήστος Δουλκερίδης θυμάται τα παιδικά καλοκαίρια του στην Ελλάδα, μέσα από μία σχεδόν μυθική οδική περιπλάνηση στην Κεντρική Ευρώπη και, στη συνέχεια, μέσω της Βαλκανικής οδού.

Ο Χρήστος Δουλκερίδης έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν ως υπουργός σε κυβερνητικό σχήμα του Βελγίου και σήμερα είναι δήμαρχος του κεντρικού τομέα της πόλης των Βρυξελλών.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts