Έλα Απόψε στου Θωμά Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ΕΡΑΣΠΟΡ   101,8 – 100,9
ΕΡΑΣΠΟΡ  101,8 – 100,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 327 +30 210 6012991 -992 (Ακροατών για τις εκπομπές) sportsradio@ert.gr

Οι Σμυρνιές | 28.11.2023

Επεισόδιο 6ο, κύκλος 2ος

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και 101 χρόνια από τη Συνθήκη Ανταλλαγής των πληθυσμών, η σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ “Έλα απόψε στου Θωμά” παρουσιάζει ένα οδοιπορικό στη Σμύρνη πριν και μετά την Καταστροφή, μέσα από προφορικές μαρτυρίες, κείμενα και ημερολόγια γυναικών από την Ιωνία. 

“Οι Σμυρνιές” μιλούν για τη θέση της γυναίκας στη Σμύρνη και τα περίχωρά τους, θυμούνται τη ζωή τους πριν την Καταστροφή αλλά και την προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη φωτιά και το μαχαίρι. Οι γυναίκες αυτές θα έρθουν στη λεγόμενη παλαιά Ελλάδα και θα φέρουν μαζί τους τον αέρα μιας πολυπολιτισμικής πόλης που παραδόθηκε στη φωτιά και στα χέρια των Τσετών. 

Οι Σμυρνιές, με μία αστική ελευθερία και κουλτούρα, θα στιγματιστούν από το συντηρητικό κοινωνικό περιβάλλον στη νέα πατρίδα τους, θα γίνουν “παστρικές”, καταδικασμένες εξαρχής στο περιθώριο. Αλλά εκείνες θα κάνουν τη διαφορά. Θα εργαστούν, θα κάνουν τον πόνο τους τραγούδι και μία καταφανή εξωστρέφεια θα διεκδικήσουν τον κοινωνικό ρόλο που τους αρμόζει. 

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού επεισοδίου θα ακουστούν τραγούδια του Παναγιώτη Τούντα, του Αντώνη Διαμαντίδη και άλλων που μιλούν για τις γυναίκες της Σμύρνης (Μόρτισσα Σμυρνιά, Ξανθιά Σμυρνιωτοπούλα, Μια Σμυρνιά στο παραθύρι και άλλα). 

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts