Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Δελτίο καιρού, 1980» – Μαρία Δημητριάδη | 12.01.2024

Η Μαρία Δημητριάδη τραγουδά καινούργια τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Θάνου Μικρούτσικου.

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Θυμάμαι μια φράση από μια συζήτηση πού κάναμε με την Μαρία Δημητριάδη : «Προσωπικά, πιστεύω ότι όταν είναι δυό ισχυροί άνθρωποι και δουλεύουνε μαζί ποτέ δε θα έχουνε καλό τέλος!». Και έλεγε μια πολύ ενδιαφέρουσα σχετική ιστορία που …χρειάζεται χώρο και θα τη διαβάσω στην εκπομπή. Εδώ, έχουμε ένα δίσκο όπου η Μαρία Δημητριάδη ηχογράφησε καινούργια τραγούδια πέντε κορυφαίων συνθετών. Το 1980. Σε μια εποχή που το «δελτίο καιρού» έδειχνε …βαρομετρικά χαμηλά για κάτι τέτοιο. Έχουμε μια τραγουδίστρια με μεγάλη ιστορία στο πολιτικό τραγούδι της μεταπολίτευσης και πέντε κορυφαίους δημιουργούς των προηγούμενων χρόνων. Αλλά μπαίνει και μια δεκαετία που ίσως όλα αυτά αμφισβητήθηκαν πολύ. Πέρασαν χρόνια για να προσέξουν περισσότεροι τη «Νύχτα μαγικιά», «Το παιδί από την Κρήτη», το «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια», το «Αυτός ο τόπος», «Το τραίνο» που «δεν ξεκίνησε ποτέ για Κατερίνη»… Το έλεγε άλλωστε πολύ χαρακτηριστικά ο στίχος του Αλκη Αλκαίου στην «μπαλάντα ενός φιλήσυχου» : « Η τρικυμία ποτέ δε θα σβηστεί/ Για μιαν ανεξιχνίαστην αιτία/ Καρφώθηκα σε όμορφη εξορία/ Το πέλαγο καρφί μου και σφυρί». Και είναι αυτό μόλις το δεύτερο τραγούδι που ηχογραφεί με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Ετοιμάζοντας κύκλους τραγουδιών που και μόνο οι τίτλοι ίσως λένε πολλά για τη στιγμή : «Ασκήσεις επί πάγου», «Εκδοχές για την παρακμή». Δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ. Κι ύστερα, ήρθε το «Εμπάργκο».. Στην εκπομπή ακούμε ολόκληρο το δίσκο και περιγράφουμε την εποχή και τη διαδρομή του στο χρόνο.

Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

σχετικα ondemand