Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ο “τρελός τσιγγάνος”, ο Τσάντας ο Βασιλειάδης κι άλλα τραγούδια (μέρος β’) | 22.05.2024

Ο Χαράλαμπος (Τσάντας) Βασιλειάδης και τα τραγούδια με το όνομά του … ή και χωρίς αυτό!

Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 /5/24, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Είναι αλήθεια ότι στα νεώτερα χρόνια έχουν πληθύνει οι αναφορές και τα αφιερώματα σε δημιουργούς σαν τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη. Χρήσιμο για την ιστορία και την γνωριμία με το όνομα. Δυστυχώς, δεν ισχύει για την σε βάθος προσέγγιση του έργου του και της παρουσίας του στην εποχή του. Πιστεύω ότι κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς έχουν τα πράγματα με την αναφορά του ονόματος στους δίσκους ή την είσπραξη ποσοστών γι’ αυτές τις εποχές, γι’ αυτά τα τραγούδια… Αλλού είναι και δεν αναφέρεται, αλλού μπορεί να αναφέρεται και να μην είναι! Υπάρχουν λογής εκδοχές για διάφορα τραγούδια. Όπου εν τέλει μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε με βάση μαρτυρίες ή με βάση τον τρόπο της γραφής. Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση πολλών στίχων του Τσάντα, δύσκολα ξεχωρίζει κανείς κάποια πολύ χαρακτηριστικά σημάδια στη γραφή του. Πολλές φορές, φαίνεται να υπηρετεί και με άλλο τρόπο το θέμα του τραγουδιού, την ταυτότητα του συνθέτη ή και του τραγουδιστή… Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στην εποχή «του Τσάντα, του Βασιλειάδη», οι άνθρωποι που έγραφαν λόγια σε τραγούδια και μάλιστα λαϊκά, σε καμιά περίπτωση δεν είχαν ούτε την υπόσταση αλλά ούτε και τις μακροπρόθεσμες βλέψεις – οικονομικές και κοινωνικές. Και σήμερα ακόμη όμως, τα λίγα βιογραφικά στοιχεία που είναι γνωστά και οι λίγες φωτογραφίες του που διασώθηκαν, ίσως έχουν «εμφανιστεί» περισσότερο από το υλικό του – όποιο κι αν είναι αυτό!

Στις δύο εκπομπές, ακούμε κάποια από τα τραγούδια που έγραψε – φαίνεται ότι έγραψε ή οι μαρτυρίες λένε ότι έγραψε – ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Από τις βασικές του συνεργασίες με τον Παπαϊωάννου, τον Ζαμπέτα, τον Χατζηχρήστο, τον Χρυσίνη κ.α. και από όλες τις εποχές που ήταν εδώ και έγραφε. Αλλά ακόμη,και από τα χρόνια που ακολούθησαν και τα τραγούδια του ταξίδεψαν μόνα τους, σε νεώτερες φωνές, σε νεώτερες συνθήκες. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ (1) : Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου επέμενε ότι οι στίχοι του «Τρελού τσιγγάνου» ήταν του Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Η ίδια τον πρωτοτραγούδησε, η μουσική ήταν στο όνομά της και ποτέ δεν θα μάθουμε την ακριβή εμπλοκή του Τσιτσάνη με το τραγούδι.

ΣΗΜ(2) : Διάλεξα για την ανάρτηση, αυτή τη φωτογραφία του Χαράλαμπου Βασιλειάδη με την Στέλλα Χασκίλ και γιατί είναι μια από τις πιο καθαρές αλλά και γιατί το …χρώμα που απέκτησε δείχνει πως μια νεώτερη εποχή επεμβαίνει σε μια παλιότερη.

σχετικα ondemand