Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Μπορεί να το ‘χουν πλανέψει, ακρογιαλιές, δειλινά…» | 06.06.2024

Η Δήμητρα Γαλάνη τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη

Πέμπτη 6/6/24, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Υπάρχει η φωτογραφία που δείχνει την 20άχρονη Δήμητρα Γαλάνη δίπλα στον Τσιτσάνη, στο κέντρο του τραπεζιού μιας παρέας στο «Χάραμα». Γελά ξεκαρδισμένη με κάποιο αστείο που προφανώς ειπώθηκε, ενώ πίσω, σε άλλο τραπέζι, κάθεται και συζητά ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Η πρόταση για συνεργασία, πρέπει να ήρθε από τον Τσιτσάνη λίγο μετά. Όπως αφηγείται η ίδια, αρχικά αναρωτήθηκε αν θα τα καταφέρει. Αλλά εκείνος της απάντησε : «Εσύ είσαι λαϊκή τραγουδίστρια και δεν το ξέρεις!». Δεν την άφησε να ακούσει την παλιά εκτέλεση με την Στέλλα Χασκίλ και της δίδαξε από την αρχή το «Ακρογιαλιές, δειλινά». Και μαζί ένα ζεϊμπέκικο που είχε πρωτοπεί η Μαρίκα Νίνου στα χρόνια του εμφυλίου: «Ένα όνειρο που είδα ράγισε την καρδούλα μου».

1973. Δύο χρόνια μετά, θα της δώσει τρία καινούργια του τραγούδια, στο «Σκοπευτήριο»: «Η σκιά μου κι εγώ», «Νοσταλγία» και «Σταυραετός».

Εκεί τελειώνει η δισκογραφική συνεργασία με τον Τσιτσάνη, αλλά αρχίζει μια σχέση με το έργο του, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με λογής τρόπους από εποχή σε εποχή… Η Γαλάνη θα επιλέξει να τραγουδήσει Τσιτσάνη σ’ ένα ρεσιτάλ με τον Σπύρο Σακκά αλλά και με το πιάνο του Θάνου Μικρούτσικου… Με την «Οπισθοδρομική Κομπανία» στα χρόνια του ’80, αλλά και με τους «Chronos Project» το 2015. Στα χρόνια του ’90, θα βρεθεί για κάποια χρόνια στο «Χάραμα» και θα στήσει εκεί προγράμματα με βάση το λαϊκό τραγούδι. Θα τραγουδήσει ανέκδοτους στίχους του Τσιτσάνη με μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και παιγμένους από τους … «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω» αλλά και με μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Η πιο πρόσφατη σχετική της δραστηριότητα, το 2019, όταν με την Νατάσα Μποφίλιου και την Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης», κάνουν μια σειρά παραστάσεων με τα τραγούδια του, ξεκινώντας από το Μέγαρο Μουσικής. Είναι μια σχέση που, καθώς σταματά και επανέρχεται – με κλασσικούς ή με άλλους τρόπους – συμπλήρωσε πια μια …50ετία. Στην εκπομπή διαλέγουμε από τα δισκογραφικά πεπραγμένα της.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand