Σταύρος Κουγιουμτζής – Γιώργος Νταλάρας, ένας δίκος, μια ιστορία, μια εποχή.
Πέμπτη 17/10/24, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7. Η μελωδία του «Να ‘τανε το ‘21», αρχικά δεν άρεσε στον Σταύρο Κουγιουμτζή! Η Σώτια Τσώτου έγραψε τα λόγια πάνω σ’ αυτή και προέκυψε μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές ’70. Θα γίνει τίτλος επιθεώρησης αλλά και επιθεωρησιακό νούμερο… Χρόνια μετά, ο Γιώργος Νταλάρας – που τότε υπηρετεί ακόμη την στρατιωτική του θητεία – θα πει : «Εντάξει, την τεράστια επιτυχία του συγκεκριμένου τραγουδιού και τον τίτλο αυτό του πρώτου μεγάλου δίσκου που κάναμε με τον Κουγιουμτζή, δεν την αντιμετώπισα και πολύ ευχάριστα. Ήτανε πολύ προκλητικός τίτλος. Σα να ξύνεις τον άλλον για να σου πει θετικό ή αρνητικό…”21″. Ητανε ή 21η Απριλίου, το 1821… Όπως ήθελε, τό ‘παιρνε ο καθένας. Εμένα δε μού ‘πεφτε και πολύς λόγος βέβαια τότε. Έτσι κι αλλιώς όμως, αγαπούσα πολύ τον Κουγιουμτζή». Ο ίδιος ο Κουγιουμτζής, σε μια συνομιλία στα χρόνια του ’80, θα μού πει ότι κάποια στιγμή ρώτησε την Τσώτου …τι τραγούδι έγραψαν! Και εκείνη, τού θύμισε τις δικές της περιπέτειες με την αφετηρία κιόλας της δικτατορίας, ρωτώντας τον : «Τι τραγούδι θα ‘γραφα μετά απ’ αυτά;».
Οι ιστορίες «εποχής» γύρω από το ομώνυμο τραγούδι, είναι πολλές. Όμως, ο μεγάλος δίσκος που κυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο μετά την επιτυχία του, είχε ακόμη το «Κάπου νυχτώνει», το «Μ’ έκοψαν, με χώρισαν στα δυο», το «Έτσι είν’ οι ανθρώποι», το «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», το «Δώσε μου το χέρι σου», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Δίχως την καρδούλα σου», «Το καπηλειό» και ως δάνεια από την προηγούμενη – πρώτη συνεργασία Κουγιουμτζή – Νταλάρα το «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» και το «Που ‘ναι τα χρόνια» – εδώ υπάρχει ως οργανικό. Στη σειρά λοιπόν, που ακούμε ολόκληρους δίσκους – όπως λέμε πάντα – «σα να βάζαμε στο πικ απ από την αρχή μέχρι το τέλος έναν παλιό δίσκο βινυλίου», ακούμε απόψε
το «Να ‘τανε το 21», τον πρώτο ολόκληρο μεγάλο δίσκο που κάνουν μαζί ο Σταύρος Κουγιουμτζής και ο Γιώργος Νταλάρας. Θυμόμαστε την ιστορία του, «ζωγραφίζουμε» την εποχή αλλά και την πορεία των τραγουδιών του μέσα από τα χρόνια.
Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
ΥΓ : Στις φωτογραφίες της ανάρτησης, «λεπτομέρεια» από το εξώφυλλο και μια στιγμή από την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του δίσκου, με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, το Γιώργο Νταλάρα, τη Σώτια Τσώτου και τον ηθοποιό Δημήτρη Νικολαίδη – ήταν ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.