Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Ρεμπέτικα, μπουζούκια και βιολιά σε ισορροπία!» | 26.09.2023

Βασίλης Σκούτας – Δημήτρης Μηταράκης – Γιάννης Ζαρίας και η «Ορχήστρα Βιολιώνε»

Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα

Ο Δημήτρης Μηταράκης και ο Βασίλης Σκούτας –  τραγουδώντας αλλά και παίζοντας με μπουζούκι και κιθάρα ή ακορντεόν –   έχουν συνδεθεί με τα ρεμπέτικα και τα υπηρετούν σε μικρότερους κυρίως χώρους, εδώ και 20 χρόνια. Κάποια στιγμή, έγιναν τρίο με τον Γιάννη Ζαρία που παίζει βιολί. Μετά,  η ομάδα άνοιξε πολύ συμπεριλαμβάνοντας  φοιτητές του βιολιού από την κατεύθυνση της παραδοσιακής μουσικής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Και μια τέτοια συναυλία ηχογραφήθηκε και έγινε δίσκος… Στις επιλογές τους, υπάρχουν κομμάτια αδέσποτα της εποχής της ανώνυμης δημιουργίας, ρεμπέτικα προπολεμικά και μεταπολεμικά, τραγούδια σε νησιώτικο ύφος, αρχοντορεμπέτικα αλλά ακόμη και ελαφρά τραγούδια. Σκαρβέλης και Τσιτσάνης, Τούντας και Γιοβάν Τσαούς, Σουγιούλ και …Λυκούργος Μαρκέας!  «Τι θα γίνω εγώ χωρίς εσένα», «παλιοτρεχαντήρα», «μάινα τα πανιά», «ο πρεζάκιας», το «Μένω σε κάποια γειτονιά» και άλλα, ανάλογα ή διαφορετικά. Είναι μια ηχογράφηση που από τη στιγμή που έπεσε στα χέρια μου –  έφτασε στα αυτιά μου,  για να ακριβολογούμε – ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτήν και τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στην δημιουργία της. Έτσι βρεθήκαμε στο στούντιο της Ραδιοφωνίας με τους τρείς, ακούσαμε παρέα όσο γίνεται περισσότερα αποσπάσματα και συζητήσαμε για το όλο εγχείρημα. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Είπαμε να φωτογραφηθούμε με τους  τρείς καλεσμένους και τον ηχολήπτη Αργύρη Παντελιάδη στημένοι σαν οικογένεια του παλιού καιρού μπροστά στον φωτογράφο. Εσείς θα μας πείτε αν πέτυχε! 

σχετικα ondemand