Ένας Δίσκος, μία Εποχή Κώστας Φασουλάς
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κύκλος 1ος, επεισόδιο 9ο: Μικροαστικά | 06.10.2023

Ο Κώστας Φασουλάς επισκέπτεται το 1973 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος “Μικροαστικά” μουσική εργασία του Λουκιανού Κηλαηδόνη με τους στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη.

Στα «Μικροαστικά» θα πει  ο ίδιος ο συνθέτης, μπορεί κανείς να βρει όλες τις μουσικές που άκουσα στα διαλείμματα των θερινών σινεμά των παιδικών μου χρόνων, στους διαδρόμους των πρώτων πολυκατοικιών που γνώρισα, σε σπίτια που γιόρταζαν κάτι, στις αναμεταδώσεις των παρελάσεων από το ραδιόφωνο. Έγραψα ακόμα μουσική, για πράγματα που συνέβησαν πριν γεννηθώ, και για άλλα πολύ σημερινά. Δεν νοσταλγώ, δεν βγάζω μια εποχή, ούτε προσπαθώ να συντηρήσω πράγματα που χάθηκαν. Λέω τη γνώμη μου πάνω σε όσα, χρόνια τώρα, μου λέγανε.

Το 1973, χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος Μικροαστικά πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη οικολογική κινητοποίηση, με αφορμή την επιθυμία των κυβερνώντων να κατασκευαστεί αεροδρόμιο στα Μέγαρα. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί το καινούριο νόμισμα των 10 δραχμών, ο χαράκτης Τάσος εικονογραφεί το αναγνωστικό της Τετάρτης δημοτικού, στην Θεσσαλονίκη κηρύσσεται αναδασωτέα έκταση 30.000 στρεμμάτων, αυτή που θα φιλοξενήσει το τεχνητό δάσος του Σέιχ Σου, ενώ ταυτόχρονα  κλείνει ο Ερμής ένα από τα πλέον ιστορικά  καφενεία της πόλης.

Το 1973, βγαίνει στις αίθουσες, η ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ “Η κρυφή γοητεία της Μπουρζουαζίας”, ο Άντονυ Χόπκινς βραβεύεται ως καλύτερος τηλεοπτικός ηθοποιός για την τηλεταινία “Πόλεμος και Ειρήνη”,  ο λιλιπούτειος πληθυσμός απολαμβάνει την κινηματογραφική ταινία Κινουμένων Σχεδίων του  Ντίσνει “Ο Ρομπέν των Δασών”, ενώ το φίλμ του Τζόρτζ Ρόι Χίλ “Κεντρί” με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον Πολ Νιούμαν κερδίζει το όσκαρ καλύτερης ταινίας.


“‘Ενας δίσκος, μια εποχή” με τον Κώστα Φασουλά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Παράπλευρες ιστορίες, γεγονότα μικρά και μεγάλα, που συνέβησαν την ίδια περίπου στιγμή που κυκλοφόρησαν ξεχωριστοί δίσκοι της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

Kάθε μήνα αποκλειστικά στο ERTecho και ένα νέο επεισόδιο!