Ένας Δίσκος, μία Εποχή Κώστας Φασουλάς
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κύκλος 1ος, επεισόδιο 4ο : “Ζεστά Ποτά” | 13.03.2023

Ο Κώστας Φασουλάς επισκέπτεται το 1985 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος “Ζεστά Ποτά“, πρώτη δισκογραφική εργασία του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα. Τα “Ζεστά Ποτά”, ώσπου να εκδοθούν, θα περάσουν πολλές δισκογραφικές συμπληγάδες, όμως, με την καταλυτική συνδρομή του Μανώλη Ρασούλη, τα τραγούδια θα βρουν επιτέλους το δρόμο τους, αυτόν που όλοι γνωρίζουμε.

Το 1985 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος “Ζεστά Ποτά”, η Αθήνα γίνεται η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 2300 χρόνια από την ίδρυση της, το Αιγαίο θα αποκτήσει το δικό του υπουργείο με έδρα τη Μυτιλήνη, ενώ μετά από ένα μακρόχρονο ταξίδι, το ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει επιτέλους στα Κουφονήσια.

Τον Ιούνιο του 1985, ο Υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης καταθέτει σχέδιο νόμου για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όμως ένα μήνα μετά, δυο …άγνωστες λέξεις, «Αρωγή» και «ευδοκίμηση», στο θέμα της έκθεσης των πανελληνίων εξετάσεων, θα αποσυντονίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και θα προκαλέσουν σειρά συζητήσεων για το γλωσσικό ζήτημα.

Το 1985 ο μεταπτυχιακός φοιτητής Φρεντ Κοεν, θα συναντηθεί για πρώτη φορά μ΄ ένα αυτοαναπαραγόμενο πρόγραμμα, τον περίφημο «Ιό του Υπολογιστή», όμως αγνοεί ότι στη χώρα μας τη χρονιά αυτή, θα εμφανιστεί το πρώτο πυραμιδικό παιχνίδι, ομαδικό άθλημα υπηρέτης του τζόγου και απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές.

Τον ίδιο χρόνο, διακόσια εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, σε ορυχεία και εργοστάσια ή κάνουν άλλες επικίνδυνες δουλειές. Την δυσάρεστη αυτή είδηση ανακοίνωσε ο Ελ Μπατάουι, διευθυντής του γραφείου εργασιακής υγείας της Παγκόσμιας οργάνωσης Υγείας σε συνέδριο στο Πίτσμπουργκ με θέμα την κατάσταση της υγείας των ανθρακωρύχων.

Ο Μπατάουι, επισήμανε, ότι χιλιάδες παιδιά, σέρνουν φορτία άνθρακος έξω από τις στοές των ορυχείων, με σχοινιά που είναι δεμένα στη μέση τους.


“‘Ενας δίσκος, μια εποχή” με τον Κώστα Φασουλά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Παράπλευρες ιστορίες, γεγονότα μικρά και μεγάλα, που συνέβησαν την ίδια περίπου στιγμή που κυκλοφόρησαν ξεχωριστοί δίσκοι της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

Kάθε μήνα αποκλειστικά στο ERTecho και ένα νέο επεισόδιο!