Ένας Δίσκος, μία Εποχή Κώστας Φασουλάς
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κύκλος 1ος, επεισόδιο 7ο : Υπάρχω | 22.06.2023

Ο Κώστας Φασουλάς επισκέπτεται το 1975 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος “Υπάρχω”, μουσική εργασία του Χρήστου Νικολόπουλου με τους στίχους του Πυθαγόρα και τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη.

Ο δίσκος “Υπάρχω” κυκλοφορεί το 1975 σε μια Ελλάδα που βιώνει τις πρώτες μεταπολιτευτικές της στιγμές, βαδίζοντας με το φως μιας νέας εποχής, με ιδιαίτερα νωπές τις μνήμες του χουντικού σκοταδισμού.

Τον Ιούλιο του 1975 πραγματοποιείται στο Άλσος Κηφισιάς η πρώτη παγκόσμια έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας, ενώ βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα δυο πολυτελή αυτοκίνητα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, όμως κανείς δεν παρουσιάστηκε στις αποθήκες του ΟΔΥΣΙ για να τα αγοράσει.

Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ, δήλωσε στην Ελληνική Βουλή, ότι “Υπάρχουν οικογένειες αγνοουμένων στρατιωτικών της κυπριακής τραγωδίας, οι οποίες καίτοι συμπληρώνεται χρόνος, αρνούνται να υποβάλλον αιτήσεις συνταξιοδοτήσεως, ελπίζοντας πάντοτε ότι οι δικοί τους είναι εν ζωή“.
Τον ίδιο μήνα οι κάτοικοι της Κοινότητας Πύργου Θεσσαλονίκης ανέλαβαν πρωτοβουλία προκειμένου να συγκεντρώσουν με εθελοντικές εισφορές χρήματα για τα αγοράσουν ένα αεροσκάφος Μιράζ, και να το προσφέρουν στην πολεμική Αεροπορία, ενώ οι Κορίνθιοι μετά από απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ξεκινούν έρανο με σκοπό τη συγκέντρωση ποσού 30 εκατομμυρίων δραχμών για τη αγορά τορπιλακάτου, προσφορά των δημοτών στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το 1975 στην Αιθιοπία τρομερή ξηρασία μαστίζει τη χώρα, γεγονός που προκαλεί τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Στην Ελλάδα του ίδιου χρόνου τα δημογραφικά νέα μιλούν για 9.046.542 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους εκπλήσσονται μάλλον θετικά, όταν αντικρίζουν τα πρώτα τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα.

Το 1975 το Φεστιβάλ Επιδαύρου ανοίγει τις πύλες του στο Θέατρο Τέχνης. Ο Κάρολος Κουν παρουσιάζει τους “Όρνιθες” σε απόδοση Βασίλη Ρώτα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, στο θέατρο Κάπα, ανεβαίνει η “Όπερα της Πεντάρας” σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη και το Νίκο Κούρκουλο, ενώ στο Εθνικό Θέατρο ο Αλέξης Μινωτής σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Οιδίπους επι Κολωνώ».

Ο δίσκος “Υπάρχω”, είναι συνομήλικος με την ταινία “Θίασος” του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με το φιλμ “Νονός” του Φράνσις Φορντ Κόπολα, με τον “Ειρηνοποιό” του Γούντι Άλεν και “τα Σαγόνια του Καρχαρία” του Στίβεν Σπίλμπεργκ.


“‘Ενας δίσκος, μια εποχή” με τον Κώστα Φασουλά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Παράπλευρες ιστορίες, γεγονότα μικρά και μεγάλα, που συνέβησαν την ίδια περίπου στιγμή που κυκλοφόρησαν ξεχωριστοί δίσκοι της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

Kάθε μήνα αποκλειστικά στο ERTecho και ένα νέο επεισόδιο!