Ένας Δίσκος, μία Εποχή Κώστας Φασουλάς
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κύκλος 1ος, επεισόδιο 5ο : Επιτάφιος | 13.04.2023

Ο Κώστας Φασουλάς επισκέπτεται το 1960, χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος «Επιτάφιος», μουσική εργασία του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Ο δίσκος “Επιτάφιος”, κυκλοφορεί για πρώτη φορά το 1960, με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη, με την ενορχήστρωση του Μάνου Χατζιδάκι. Ωστόσο, το ίδιο υλικό, θα επανεκδοθεί τον ίδιο χρόνο, με την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση αυτή τη φορά και με το μπουζούκι του Μανώλη Χιώτη να δεσπόζει στο μουσικό περιβάλλον του ηχογραφήματος.

Την ίδια χρονιά της κυκλοφορίας του δίσκου τερματίζεται η Βρετανική κυριαρχία στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ορκίζεται πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κόρινθο φέρνει στο φως Βυζαντινά κτίρια, ενώ στο Ισραήλ ανακαλύπτονται πάπυροι 1700 χρόνων με στίχους από την Βίβλο. Τον ίδιο χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση σταματά τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα, η ζαχαρίνη ενοχοποιείται από Καναδούς επιστήμονες ως καρκινογόνα, γεγονός που υποχρέωσε το Αμερικανικό υπουργείο Υγείας να εκδώσει οδηγία για περιορισμό της ημερήσια κατανάλωσης της. Πέντε χώρες, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Βενεζουέλα και η Σαουδική Αραβία, ιδρύουν τον περίφημο ΟΠΕΚ, ενώ οι Έλληνες αγρότες παίρνουν ανάσα βαθιά, στο άκουσμα της πληροφορίας, πως ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων αποτελεί πλέον το δικό τους ασφαλιστικό λιμάνι.

O “Επιτάφιος” έρχεται στο ελληνικό τραγούδι, τη στιγμή ακριβώς που η Σοβιετική Ένωση θέτει σε τροχιά γύρω από τη γη το διαστημόπλοιο “Σπούτνικ 5”, με πλήρωμα δυο μικρόσωμα σκυλιά, που πέταξαν στους ουρανούς, υπηρετώντας την φοβισμένη περιέργεια των ανθρώπων. Τον ίδιο χρόνο, μια άλλη περιέργεια, αυτή τη φορά κατασκοπευτικού χαρακτήρα, προκαλεί κρίση στις σχέσεις Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης. Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή ακριβώς που ο Αμερικανός πιλότος Φράνσις Γκάρι Πάουερς, με μπόλικη δόση ιπτάμενου θράσους, μπήκε στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης, εννοείται σε ύποπτη αποστολή, όμως το αεροσκάφος που οδηγούσε καταρρίπτεται με το ίδιο θράσος με το οποίο πετούσε. Το 1960 Τουρκοκύπριος δάσκαλος ζωγραφικής Ισμέτ Γκιουνέι, σχεδιάζει τη νέα Κυπριακή σημαία, ο Πάπας Ιωάννης ΙΓ εγκαινιάζει στη Ρώμη τη πρώτη σύνοδο για την εκκλησιαστική τάξη, όμως είναι αμφίβολο αν γνώριζε το αποτέλεσμα μιας περίεργης δημοσκόπησης στην Αμερική, στην οποία αναφέρεται πως το 53% των Αμερικανών ενηλίκων είχαν μια στιγμή αιφνίδιας θρησκευτικής αφύπνισης και οράματος.

Ο “Επιτάφιος” του Μίκη Θεωδοράκη και του Γιάννη Ρίτσου κυκλοφορεί σε δίσκο, την ίδια χρονική στιγμή, που ο Τσάμπι Τσέκερ απολαμβάνει την άμεση επιτυχία του τραγουδιού “Τhe Twist”, τραγούδι που θα δημιουργήσει την ομότιτλη πασίγνωστη χορευτική μόδα, σχεδόν ταυτόχρονα με την διάκριση του συνθέτη Κώστα Γιαννίδη, ο οποίος θα κερδίσει το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ της Βαρκελώνης για το τραγούδι του “Ξύπνα αγάπη μου” με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη.

Στον κινηματογραφικό κόσμο του 1960, δεσπόζει το φίλμ “Μπεν Χουρ” του σκηνοθέτη Γουίλιαμ Γουάιλερ, επικό δράμα που βραβεύτηκε με 11 Όσκαρ, τα περισσότερα που έχει πάρει ποτέ ταινία. Φιλμ συνομήλικο του Μπεν Χουρ, είναι το θρίλερ “Ψυχώ” του Χίτσκοκ, ταινία που κόστισε 800 χιλιάδες δολάρια, ενώ με λιγότερα χρήματα ο Ακίρα Κουροσάβα θα ολοκληρώσει την ταινία του “Γιοζίμπο“.


“‘Ενας δίσκος, μια εποχή” με τον Κώστα Φασουλά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Παράπλευρες ιστορίες, γεγονότα μικρά και μεγάλα, που συνέβησαν την ίδια περίπου στιγμή που κυκλοφόρησαν ξεχωριστοί δίσκοι της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

Kάθε μήνα αποκλειστικά στο ERTecho και ένα νέο επεισόδιο!