Ένας Δίσκος, μία Εποχή Κώστας Φασουλάς
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κύκλος 1ος, επεισόδιο 6ο : Για μια μέρα ζωής | 15.05.2023

Ο Κώστας Φασουλάς επισκέπτεται το 1980 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος «Για μια μέρα ζωής» μουσική εργασία του Μάνου Λοΐζου σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Φώντα Λάδη, και Δώρας Σιτζάνη.

Τα 12 τραγούδια του άλμπουμ ερμηνεύουν, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Δώρα Σιτζάνη και ο Μάνος Λοΐζος. Το «Για μια μέρα ζωής», αποτελεί την τελευταία δισκογραφική κατάθεση του συνθέτη, δυο χρόνια μετά την έκδοση του δίσκου, ο Μάνος Λοΐζος έφυγε από τη ζωή.

Ο δίσκος «Για μια μέρα ζωής», έρχεται στο ελληνικό δισκογραφικό τοπίο σε μια εποχή που η χώρα μας απολαμβάνει πλέον την ένταξή της στη ΕΟΚ, όμως η μεγάλη κρίση του πετρελαίου που ταλαιπωρεί την ευρωπαϊκή οικονομία, θα προβληματίσει τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, αλλά και το πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στην γειτονική Τουρκία, ο στρατηγός Εβρέν αντιγράφει με τρόπο έντεχνο την στρατιωτική παρτιτούρα του Γεωργίου Παπαδόπουλου και με στρατιωτικό πραξικόπημα θα αναλάβει την εξουσία, στον απόηχο της φοιτητικής εξέγερσης στην Νότια Κορέα με 600 νεκρούς.

Στην Πολωνία ο Λεχ Βαλέσα ιδρύει το συνδικάτο αλληλεγγύης, στην Ελλάδα ο Γεώργιος Μαύρος την Ένωση Κέντρου, την ίδια περίπου στιγμή που δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές καταστρέφουν δυο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, Μινιόν και Κατράντζος.

Τον ίδιο χρόνο οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις της διεθνούς τράπεζας για την εξέλιξη του πληθυσμού στην Ελλάδα, είναι μάλλον απογοητευτικές. Σύμφωνα λοιπόν με υπολογισμούς της διεθνούς τράπεζας, ο πληθυσμός στην χώρα μας δεν πρόκειται ποτέ να υπερβεί τα 11 εκατομμύρια, ενώ η γεννητικότητα θα περιοριστεί τελικά σε οικογένειες με δυο παιδιά και οι γεννήσεις θα αντισταθμίζουν τους θανάτους.

Τον Ιούλιο του 1980 οι εφημερίδες της εποχής γράφουν ότι, οι γαμπροί, τα περίφημα καμάκια, και οι κάθε λογής ενοχλητικοί της Πλατείας Συντάγματος, εκδιώκονται από τα στέκια τους, στην Πλάκα και το Σύνταγμα, ύστερα από την επιχείρηση Αρετή που άρχισε ο ΕΟΤ.
Άντρες της Τουριστικής αστυνομίας αλλά και της Γενικής Ασφάλειας, σημειώνουν τα δημοσιεύματα, άρχισαν πυκνές περιπολίες στις παραπάνω περιοχές, απομακρύνοντας τους καλοντυμένους νεαρούς, με τα ανάπηρα αγγλικά τους, που ενοχλούσαν τις τουρίστριες. Τα καμάκια σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι υπάλληλοι του ΕΟΤ, είχαν χωρίσει το Σύνταγμα κα την Πλάκα κατά περιοχές, δημιουργώντας συχνά επεισόδια όταν εμφανιζόταν κάποιος αλεξιπτωτιστής η ερασιτέχνης στην περιοχή τους. Πάντως μερικοί δήλωναν απερίφραστα ακόμα και στην Αστυνομία, ότι επαγγέλλονται τον Γαμπρό και δεν δίσταζαν να εκθειάσουν τις κατακτήσεις τους.

Το 1980, χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος του Μάνου Λοΐζου «Για μια μέρα ζωής», ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κερδίζει στo κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας το χρυσό λιοντάρι με το φιλμ «Μεγαλέξανδρος», ο Παντελής Βούλγαρης ολοκληρώνει την ταινία του «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ ο Ρόμπερτ Μπέντον υπερηφανεύεται για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το φιλμ «Κράμερ εναντίον Κράμερ».

Στα αθλητικά δρώμενα του 1980, κυριαρχούν οι Ολυμπιακοί αγώνες της Μόσχας. Αγώνες που ταυτίστηκαν με ένα θεαματικό Μποϊκοτάζ από 65 χώρες, όχι όμως και από την Ελλάδα, που αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με του δυτικούς συμμάχους της και έστειλε αθλητές της στην Μόσχα. Αποστολή, που γνώρισε κορυφαίες διακρίσεις, με τον Στέλιο Μηγιάκη να κατακτά το Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών της ελληνορωμαϊκής, και τον Γιώργο Χατζηιωαννίδη να κερδίζει το χάλκινο στα 62 κιλά ελευθέρας.

Τον Μάρτιο του 1980 πραγματοποιείται στο Παρίσι «Φεστιβάλ ελληνικού θεάτρου σκιών». Ο Ελληνικός καραγκιόζης θα μαγέψει τους Γάλλους Ακαδημαϊκούς, ανθρώπους των γραμμάτων του θεάτρου και της τέχνης, οι οποίοι απόλαυσαν το «Μεγαλέξανδρο και το καταραμένο φίδι», του Ευγένιου Σπαθάρη. Τον ίδιο χρόνο ιδρύεται στην Θεσσαλονίκη ο πρώτος επαγγελματικός παιδικός θίασος, η παιδική σκηνή Ροντήρη, ο παραμυθάς της ΕΡΤ1 Νίκος Πυλάβιος είναι το πρόσωπο που μαγνητίζει τον λιλιπούτειο πληθυσμό, με τις πειστικές ιστορίες του και τις εναέριες βόλτες του στα πλατό της εκπομπής ενώ ο Δημήτρης Ποταμίτης εκδίδει το παιδικό βιβλίο «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη».


“‘Ενας δίσκος, μια εποχή” με τον Κώστα Φασουλά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Παράπλευρες ιστορίες, γεγονότα μικρά και μεγάλα, που συνέβησαν την ίδια περίπου στιγμή που κυκλοφόρησαν ξεχωριστοί δίσκοι της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

Kάθε μήνα αποκλειστικά στο ERTecho και ένα νέο επεισόδιο!