Ένας Δίσκος, μία Εποχή Κώστας Φασουλάς
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κύκλος 1ος, επεισόδιο 2ο : “Ο Μεγάλος Ερωτικός” | 05.01.2023

Ο Κώστας Φασουλάς «επισκέπτεται» το 1972 χρονιά που κυκλοφόρησε ο δίσκος ο Μεγάλος Ερωτικός, 11 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι βασισμένα σε ποιήματα  του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Διονυσίου Σολωμού, της Μυρτιώτισας, της Σαπφούς, του Γιώργου Σαραντάρη, του Νίκου Γκάτσου, καθώς επίσης μελοποιημένα αποσπάσματα από δημοτικά τραγούδια, από την Μήδεια του Ευριπίδη, από την Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτζη, και από το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντος. Τα τραγούδια ερμηνεύουν, η Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός.

Η έκδοση του Μεγάλου Ερωτικού, συμπίπτει με την κυκλοφορία ενός αστυνομικού καταλόγου 124 βιβλίων, τα οποία απαγορεύονται ρητώς στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών αναφέρονται τα βιβλία του Τσέχωφ, οι λόγοι του Χαρίλαου Τρικούπη κι όλα τα  έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ.  Το 1972, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, αποφασίζει ότι η θανατική ποινή είναι αντίθετη με το σύνταγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Νίξον άρει την 22χρονη ταξιδιωτική απαγόρευση στην Κίνα, την ίδια περίπου στιγμή που ο Ρενάτο Νοβέλι καθηγητής της παραψυχολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης, σε συνέντευξη του στην Ιταλική τηλεόραση υποστήριξε ότι τα ωροσκόπια είναι εσφαλμένα, διότι απλούστατα ο άξονας της γης μετατοπίστηκε κατά τα τελευταία 2500 χρόνια χωρίς κανείς να σκεφτεί να τροποποιήσει τα ζωδιακά σημεία.

Το 1972 ένα τρίωρο γκανγκστερικό φιλμ ο «Ο Νονός» του σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα, είναι η κινηματογραφική έκπληξη της χρονιάς, κλέβοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας, από το φιλμ «Καμπαρέ» του Μπομπ Φόσι που απέσπασε 8 τον αριθμό βραβεία. Τον  ίδιο χρόνο πραγματοποιείται στη Ιταλία ο πρώτος διαγωνισμός ζωγραφικής δρόμου, ο Τσάρλι Τσάπλιν επισκέπτεται ξανά την Αμερική (για 20 περίπου χρόνια ήταν ανεπιθύμητος) προκειμένου να παραλάβει τιμητικό βραβείο για την συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, ενώ ο ζωγράφος και ακτιβιστής της οικολογίας Φρίντριχ Στοβάσερ διακόπτει δημοφιλές πρόγραμμα της αυστριακής τηλεόρασης και διαδηλώνει υπέρ της οικολογίας

Το 1972 ο καθηγητής της παραψυχολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης Ρενάτο Νοβέλι, σε συνέντευξη του στην Ιταλική τηλεόραση υποστήριξε ότι, τα ωροσκόπια είναι εσφαλμένα διότι απλούστατα ο άξονας της γης μετατοπίστηκε κατά τα τελευταία 2500 χρόνια χωρίς κανείς να σκεφτεί να τροποποιήσει τα ζωδιακά σημεία.

Την ίδια χρονιά, με απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας, ο Ιεροψάλτης όταν είναι δεξιός, υπερέχει του αριστερού, στην Θεσσαλονίκη 57 από τους 70 μαθητές της τελευταίας τάξης του ελληνοαμερικανικού κολεγίου Ανατόλια, εκδιώχθηκαν από τα μαθήματα, διότι σύμφωνα με τον γυμνασιάρχη τους έτρεφαν υπερβολικά μακράν κόμη, ενώ σύμφωνα με  τον κατάλογο του οργανισμού μόδας της Αμερικής, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο πρωτοπυγμάχος Μοχάμεντ Άλι, φέρονται ως οι πλέον καλοντυμένοι άνδρες του κόσμου.

Το 1972 οι σκορδοφάγοι μετανάστες στην Δυτική Γερμανία βρίσκονται υπό διωγμό, σε βαθμό μάλιστα που προτάθηκε, ότι θα έπρεπε να εξεταστεί από το αρμόδιο υπουργείο, το ενδεχόμενο να καθιερωθεί το μέτρο της επιβίβασης των σκορδοφάγων σε ειδικά βαγόνια του Μετρό, όπως γίνεται για τους καπνίζοντες και τους μη καπνίζοντες.


“‘Ενας δίσκος, μια εποχή” με τον Κώστα Φασουλά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Παράπλευρες ιστορίες, γεγονότα μικρά και μεγάλα, που συνέβησαν την ίδια περίπου στιγμή που κυκλοφόρησαν ξεχωριστοί δίσκοι της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

Kάθε μήνα αποκλειστικά στο ERTecho και ένα νέο επεισόδιο!