Ένας Δίσκος, μία Εποχή Κώστας Φασουλάς
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κύκλος 1ος, επεισόδιο 3ο : “Άξιον Εστί” | 01.02.2023

Ο Κώστας Φασουλάς επισκέπτεται το 1964 χρονιά που κυκλοφόρησε ο δίσκος “Το Άξιον Εστί“, μουσική εργασία του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένη στο ομώνυμο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Θεόδωρος Δημήτριεφ, ο Μάνος Κατράκης ως αφηγητής και η Μικτή χορωδία Αθηνών, υπηρετούν ερμηνευτικά το ηχογράφημα, ενώ το εικαστικό εξώφυλλο της έκδοσης ανήκει στον Γιάννη Τσαρούχη.

Το 1964 χρονιά που κυκλοφορεί σε δίσκο το «Άξιον Εστί» 22 Βιολόγοι και ανθρωπολόγοι αντιπροσωπεύοντας 17 χώρες σε συνέδριο που έγινε στη Μόσχα, υπέγραψαν έκθεση στη οποία υποστήριζαν ότι «Αντιφάσκει καταδήλως προς την επιστημονική πραγματικότητα και είναι απλώς προϊόν της φαντασίας, πάσα άποψις υποστηρίζουσα την υπεροχήν και ανωτερότητα μιας οιασδήποτε ανθρώπινης φυλής επι άλλων φυλών»

Τον ίδιο χρόνο ανακοινώνεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν πλέον να κλείνουν τηλεφωνικό ραντεβού με τον γιατρό, τα κρατικά λαχεία γιορτάζουν την πρώτη τους εκατονταετία, η Αθήνα είναι γεμάτη από εφευρέτες, με αποτέλεσμα να δίνονται καθημερινά 3 έως 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από το Υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της εποχής, στην πρωτεύουσα απονέμονται γύρω στα 1500 βραβεία κάθε χρόνο, έτσι που αναλογούν πέντε περίπου βραβεία την ημέρα. Βραβεία κρατικά, βραβεία ουρανισμών και ιδρυμάτων και βραβεία ιδιωτών. Όπως μάλιστα παρατηρεί η εφημερίδα Τα ΝΕΑ, στο εξής δεν θα ξεχωρίζουν οι βραβευμένοι αλλά οι αβράβευτοι.

Τον Μάιο του 64 η κοσμητεία εθνικού τοπίου και πόλεων διαμαρτύρεται για την υπό ανέγερση εννιαόροφης πολυκατοικίας στην περιοχή του Λυκαβηττού, και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση της «διότι το γραφικόν και ιδιότυπον ύψωμα τούτο των Αθηνών, το έναντι και ισοτήμως υψούμενον του ιερού βράχου, εξακολουθεί ανηλεώς να τραυματίζεται.»

Τον Ιούλιο του 1964 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ προσέρχεται στη βουλή των κοινοτήτων για τελευταία φορά, έχοντας συμπληρώσει 64 ακριβώς χρόνια ως βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, τον ίδιο μήνα χορηγείται στην Ελλάδα δάνειο 22 εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικές τράπεζες, ενώ στο χωριό Ζαγόρι της Ηπείρου, ολόκληρο το πενταμελές κοινοτικό συμβούλιο που εκλέχτηκε, αποτελείται από γυναίκες.

Το 1964 ανακοινώνεται ότι σύντομα θα τοποθετηθούν παρκόμετρα στις πλατείες Κλαυθμώνος, Δημαρχείου και Κολωνακίου, σε συνεργασία της Τροχαίας με τον Δήμο Αθηναίων, το γυναικείο παντελόνι κατακτά τις Αθηναίες με τις παραγγελίες να πέφτουν βροχή στα διάφορα καταστήματα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας, σε σύνολο 99. 300 εργοδοτών, οι 10.000 είναι γυναίκες.


“‘Ενας δίσκος, μια εποχή” με τον Κώστα Φασουλά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Παράπλευρες ιστορίες, γεγονότα μικρά και μεγάλα, που συνέβησαν την ίδια περίπου στιγμή που κυκλοφόρησαν ξεχωριστοί δίσκοι της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

Kάθε μήνα αποκλειστικά στο ERTecho και ένα νέο επεισόδιο!