Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

27Μαρ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η εκπομπή μετακινήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην σχεδόν πολεμική κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία παγκοσμίως, στην Ευρώπη και τη χώρα μας, καθώς και στην ανάλογη κρίση στο χώρο της ενέργειας.

Στο α΄ μέρος η εκπομπή μεταφέρθηκε στο πεδίο της οικονομίας, όπου σύμφωνα με ορισμένους, αρχίζει να ξεπροβάλει το φάντασμα του στασιμοπληθωριασμού, μετά την αύξηση του κόστους διαφόρων προϊόντων ήδη από την περασμένη άνοιξη και την έκρηξη των τιμών της ενέργειας από το φθινόπωρο. Και όπως φαίνεται από την χρονική εξέλιξη, τα φαινόμενα αυτά δεν ξεκίνησαν λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ωστόσο, οι εν λόγω καταστάσεις επιδεινώνονται τώρα λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας, αλλά και των νέων ελλείψεων που δημιουργεί σε ορισμένα αγαθά (όπως σιτηρά και μέταλλα) ο πολέμος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι προβλέψεις που υπήρχαν διεθνώς, στην ευρωζώνη και εγχωρίως για δυναμική συνέχιση μιας ανάκαμψης που ξεκίνησε στο 2021, με επαύξηση μέσα στο 2022, αναθεωρούνται κατά τουλάχιστον 2 μονάδες προς τα κάτω. Αντιθέτως, αναπροσαρμόζονται διαρκώς προς τα πάνω οι μετρήσεις του πληθωρισμού, με το μέσο ποσοστό της ευρωζώνης να έχει ξεπεράσει το 4% (στη χώρα μας κοντά στο 8%).

Το κατά πόσον καθιερώνονται σταδιακά αυτά τα δεδομένα στη οικονομία ή έχει βάση η αισιοδοξία της Κριστίν Λαγκάρ και την ΕΚΤ πως η αύξηση των τιμών θα περιοριστεί και δεν θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό συζητήθηκε με καλεσμένο τον Παναγιώτη Πετράκη, Ομ. Καθηγητή Οικονομικών με ειδίκευση στη διεθνή οικονομία, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στο β΄μέρος η εκπομπή επισκέφθηκε την ‘αρένα’ που εκτυλίσσεται η ενεργειακή κρίση. Κι αυτή δεν ξεκίνησε λόγω ουκρανικού, αλλά έρχεται τώρα να χειροτερεύσει λόγω της διεθνοπολιτικής αβεβαιότητας και των αποφάσεων της Ευρώπης να απεξαρτηθεί με ταχείς ρυθμούς από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και επ΄αυτών, όπως διαφάνηκε όλο το τελευταίο διάστημα και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, η ΕΕ μπορεί πιο εύκολα να αποφασίσει ομόφωνα για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας από το να συμφωνήσει για τους τρόπους και ρυθμούς απεξάρτησής της από τις ενεργειακές ύλες της Ρωσίας, το αν θα προχωρήσει σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, το πως θα παρέμβει ρυθμιστικά στις αγορές για τις ανώτατες τιμές ή το κατά πόσον θα επιδιώξει να αποσυνδέσει την τιμή του ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου. Τελικά, η λήψη των περισσότερων αποφάσεων για τα εν λόγω ζητήματα έχει μετατεθεί να γίνει σε ειδική Σύνοδο Κορυφής μέσα στο Μάιο.

Το που ακριβώς βρίσκονται τα θέματα αυτά, το εάν μπορεί να υπάρξει πιο κοινή ενεργειακή πολιτική των 27 και το κατά πόσον η απόφαση για απεξάρτηση από τη Ρωσία διατηρεί τη δέσμευση της ΕΕ για απεξάρτηση συνολικά από τα ορυκτά καύσιμα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, εξετάστηκε με τη συμμετοχή του Χάρη Δούκα, Αν. Καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διαχείρισης Ενέργειας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand