Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

06Μαρ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Με την επίδραση που έχει για την Τουρκία ο πόλεμος στην Ουκρανία ασχολήθηκε η εκπομπή στο α’ μέρος. Εξετάστηκε ο ρόλος του διαμεσολαβητή που επιδιώκει να παίξει η γειτονική χώρα, η δύσκολη ακροβασία της Άγκυρας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, μια και έχει ανεπτυγμένους δεσμούς και συμφέροντα και με τις δύο πλευρές, αλλά και ο συνδυασμός του ειδικών σχέσεων που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία και ταυτόχρονα με τη διατήρηση του ρόλου της στην Ατλαντική Συμμαχία. Αναλύθηκε, επίσης, η επίδραση της κρίσης στον ιστορικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας και η τυχόν αλλαγή της στάσης της απέναντι στην Ελλάδα. Αναφέρθηκαν, τέλος, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και την οικονομία της Τουρκίας.

Καλεσμένος για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών ήταν ο Χρήστος Τεάζης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Με τις αιτήσεις ένταξης στην ΕΕ, τις οποίες υπέβαλαν τις προηγούμενες μέρες -μέσα στη δίνη των πολεμικών γεγονότων- η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία καταπιάστηκε η εκπομπή στο β’ μέρος. Η υποβολή των αιτήσεων έγινε βιαστικά -μια και υπό κανονικές συνθήκες δεν επρόκειτο να συμβεί για τουλάχιστον μερικά χρόνια- υπό καθεστώς πανικού αυτών των χωρών και ως ένα είδος αντίβαρου στη έλλειψη ρεαλιστικής προοπτικής για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Μέσα στη συγκινησιακή φόρτιση της περιόδου, οι αιτήσεις χαιρετίστηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που υποσχέθηκαν να εξεταστούν σύντομα από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που προβλέπει γενικώς η ΕΕ για νέες εντάξεις, η στασιμότητα των διαδικασιών που παρουσιάζεται ήδη από χρόνια για τις υποψήφιες χώρες των Δ. Βαλκανίων, καθώς και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σε αρκετά κράτη μέλη για οποιεσδήποτε νέες διευρύνσεις της ΕΕ δημιουργούν μεγάλες επιφυλάξεις για την τύχη που μπορεί να έχουν οι αιτήσεις των τριών χωρών.

Για τις προοπτικές αυτές, καθώς και την επίδραση που μπορεί να επιφέρει η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία στην ενοποιητική διαδικασία της Ένωσης ρωτήθηκε ο Αντώνης Τριφύλλης. Ο κ. Τριφύλλης είναι πρώην διευθυντικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλυτής/αρθρογράφος για θέματα ΕΕ και οποίος, σε απρόοπτο χρονικό διάστημα και πριν τον πόλεμο, είχε ασχοληθεί με το ποια σχέση θα μπορούσε να αναπτυχθεί μεταξύ της Ένωσης και της Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας.

Σύνταξη – παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand