Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

29Μαϊ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το θέμα που παρουσιάστηκε στο α΄ μέρος της εκπομπής. Αφορμή στάθηκε η προβολή στοιχείων και προβλέψεων για δυσμενείς εξελίξεις στα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας μας σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες και ημερίδες, οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιωθούν σύντομα και από τα επίσημα στοιχεία της εθνικής απογραφής. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται, επίσης, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο βαθμός ποικίλει, με τα κράτη της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης να χάνουν πληθυσμό από χαμηλό βαθμό γεννήσεων και μετανάστευση και εκείνα της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης να βρίσκονται προς το παρόν σε καλύτερη κατάσταση. Εκτός από την παράθεση των δεδομένων, εξετάστηκαν οι διάφορες λύσεις που έχουν προταθεί, απαραίτητες για κάθε συζήτηση οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας.

Καλεσμένος ήταν ο Βύρων Κοτζαμάνης, ο οποίος δίδαξε για χρόνια Δημογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τώρα είναι υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά προτάγματα στην έρευνα και πρακτική στην Ελλάδα», που είναι η μόνη στο είδος της και η οποία εκπονείται στα πλαίσια του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στο β’ μέρος, η εκπομπή, σε μια παύση από τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, διεθνοπολιτικά προβλήματα, πήρε μια ανάσα πολιτισμού. Αφορμή υπήρξε μια ξένη «πολιτιστική επένδυση» που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα στη χώρα μας από ένα από τα ξένα πολιτιστικά/μορφωτικά ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, που διευρύνει τις δραστηριότητές του και αποκτά νέες εγκαταστάσεις, αποκτώντας και ανακαινίζοντας ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, σε μια εποχή που το σύνηθες είναι η συρρίκνωση τέτοιων παρουσιών και δαπανών.

Η νέα φάση του Καναδικού Ινστιτούτου, καθώς και το παρόν και το μέλλον του φιλελληνισμού και των κλασσικών σπουδών στον Καναδά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν με τον διευθυντή του Ζακ Περό, ο οποίος είναι, επίσης, καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και υπεύθυνος μιας σημαντικής αρχαιολογικής ανασκαφής στον Άργιλο της Καβάλας.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand