Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

30Απρ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Με την κατάσταση που διαμορφώνεται στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης, μετά την απαίτηση της Μόσχας να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, ενώ η ΕΕ θεωρεί πως κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ασχολήθηκε η εκπομπή στο α’ μέρος. Μέχρι στιγμής το εν λόγω μπρα ντε φερ έχει οδηγήσει σε διακοπή των παραδόσεων ρωσικού αερίου στην Πολωνία και Βουλγαρία. Ωστόσο, η εκπομπή διερεύνησε το αν η αντιπαράθεση αυτή είναι ζήτημα οικονομικής ουσίας ή αποκλειστικά θέμα επίδειξης πολιτικής ισχύος της μιας ή της άλλης πλευράς. Επιπλέον, εξετάστηκε αν είναι εφικτή μια πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύντομο διάστημα, ειδικά για μεγάλες οικονομίες/αγορές όπως π.χ. είναι η Γερμανία ή άλλες που εξαρτώνται σχεδόν απολύτως από το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν έχουν εφικτές εναλλακτικές λύσεις λόγω γεωγραφικής θέσης (π.χ. Σλοβακία, Ουγγαρία). Επίσης, διερευνήθηκαν οι συνέπειες που θα υπάρξουν αν τελικά η ΕΕ αποφασίσει να συμπεριλάβει τις επόμενες ημέρες τη διακοπή των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία σε ένα 6ο πακέτο κυρώσεων. Τέλος, αναλύθηκαν οι παράμετροι που αφορούν ειδικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, καθώς και το κατά πόσον η παρούσα κρίση και οι τρόποι

Προσκεκλημένη για την παρουσίαση αυτών των θεμάτων ήταν η Μαρίκα Καραγιάννη, νομικός/διεθνολόγος, με εξειδίκευση στα διεθνή ενεργειακά θέματα και την ενεργειακή διπλωματία, επιστημονική συνεργάτης και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο β΄μέρος η εκπομπή ασχολήθηκε με τη Γαλλία και τα γενικότερα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Από τη μια ο φόβος της εκλογής Λεπέν απεδείχθη υπερβολικός και η διαφορά της από τον Μακρόν ήταν τελικά μεγάλη. Ωστόσο, από μια άλλη οπτική η νίκη και επανεκλογή του Γάλλου Προέδρου είναι η πιο ισχνή στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, καθώς αφαιρουμένης της αποχής και των λευκών/άκυρων έτυχε της υποστήριξης μόνο του 38,5% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Τι σημαίνουν οι τάσεις αυτές για τη νέα προεδρεία Μακρόν, πως έγινε κυριολεκτικά η ‘εξαέρωση΄του παραδοσιακού κεντροδεξιού και σοσιαλιστικού χώρου, ποιες μπορεί να είναι οι νέες κομματικές συσπειρώσεις ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου και το αν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για ‘συγκατοίκηση’ με κυβέρνηση που δεν θα ανήκει στην προεδρική πλειοψηφία ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν. Συμμετείχε η Μαρίνα Ράφενμπεγκ,ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde και συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ελλάδα.

Σύνταξη – παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand