Των Ελλήνων οι Κοινότητες Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Των Ελλήνων οι Κοινότητες: Οι Ανθρακωρύχοι του Βελγίου – Επεισόδιο 2

Των Ελλήνων οι Κοινότητες: Ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση των Ελλήνων τον προηγούμενο αιώνα

ΚΥΚΛΟΣ 1ος
ΟΙ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

Το 2ο επεισόδιο του κύκλου για τους «Ανθρακωρύχους του Βελγίου» επικεντρώνεται στο δυστύχημα στην πόλη Μαρσινέλ, εκεί που λειτουργούσε ένα από τα πιο παλιά και συνάμα πιο ανθρακοφόρα ορυχεία του Βελγίου, από τις αρχές του 18ου αιώνα.

Το ημερολόγιο δείχνει 8 Αυγούστου 1956, οκτώ παρά τέταρτο το πρωί. Στις στοές του ανθρακωρυχείου «Μπουά ντε Καζιέ» είχαν κατέβει για εργασία 274 άνδρες. Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η εξόρυξη (μέχρι και σε βάθος 1035 μέτρων), περίπου μισή ώρα μετά το ξεκίνημα της βάρδιας (08:15), ένα από τα βαγόνια που ανέβαζαν τα κομμάτια του άνθρακα, παρέκλινε και χτύπησε στα ηλεκτροφόρα καλώδια, υψηλής τάσης, του μηχανισμού ανέλκυσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν τα καλώδια και να προκληθεί σοβαρή μηχανική βλάβη-εμπλοκή, που διέκοψε τη λειτουργία του ανελκυστήρα και έτσι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διαφυγή.Από τη σύγκρουση του βαγονιού με τα ηλεκτροφόρα καλώδια, προκλήθηκε πυρκαγιά και η φωτιά προξένησε βλάβες σε εγκαταστάσεις ρεύματος και επικοινωνίας. Ταυτόχρονα πήρε φωτιά και η εγκατάσταση των αγωγών λίπανσης των μηχανισμών, με αποτέλεσμα οι καπνοί από το καμένο λάδι και οι υπόλοιποι καπνοί της πυρκαγιάς, να προκαλέσουν αέρια ασφυξίας στη στοά.Στις 08:25 σήμανε συναγερμός και κλήθηκαν τα σωστικά συνεργεία. Στην επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης που ακολούθησε, έσπευσαν αμέσως πολλοί ιταλικής καταγωγής διασώστες, για λόγους επικοινωνίας με τους εγκλωβισμένους, γιατί ήταν γνωστό ότι στη στοά που είχε αποκοπεί, εργάζονταν κυρίως Ιταλοί εργάτες-μετανάστες. Όμως, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 6 Έλληνες ανθρακωρύχοι.

(Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος ΕΡΤ/Δρ Ανθρωπογεωγραφίας)