Ο Ποιητής της Εβδομάδας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Ποιητής της Εβδομάδας 20-01-2020

Ο Γιώργος Μπλάνας (1959 – ) είναι Έλληνας ποιητής. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Βιβλιοθηκών και εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος, διαφημιστής, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1982 από τις σελίδες του ιστορικού περιοδικού Γράμματα και Τέχνες. Το 1987 εξέδωσε το πρώτο ποιητικό βιβλίο του, με τίτλο Η Ζωή Κολυμπά σαν Φάλαινα Ανύποπτη πριν τη Σφαγή, το οποίο η κριτική υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, επισημαίνοντας την συναισθηματικά φορτισμένη -αλλά πάντα διαυγή και υποβλητική γλώσσα- και την φιλοσοφική προβληματική. Έκτοτε εξέδωσε 12 ποιητικά βιβλία και πλήθος μεταφράσεων συγχρόνων, κλασικών και αρχαίων ελληνικών έργων. Οι εργασίες του έχουν επανειλημμένα βραβευθεί: Βραβείο Περιοδικού Διαβάζω (για το ποιητικό βιβλίο του Στασιωτικά [1-50], Έπαινος Κάρολος Κουν (για την μετάφραση της τραγωδίας του Ευριπίδη Ηρακλής Μαινόμενος), Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (για τη μετάφραση του μυθιστορήματος του Βασίλι Γκρόσμαν Ζωή και Πεπρωμένο).

Ζει στην Αθήνα, αφιερωμένος στην ποίηση, την μετάφραση, την δραματουργία και την λογοτεχνική κριτική. Σύμφωνα με την κριτική, η νέο-ρομαντική ποίησή του χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα επιμελημένη γλώσσα, στοχαστικό βάθος και βιβλική πνοή. Δημιουργεί μοντέρνας σύλληψης έργα, μεγαλόπνοα και φιλόδοξα εγχειρήματα, τα οποία υπερβαίνουν κάθε προηγούμενη παράδοση και προσεγγίζουν μεταμοντέρνες πρακτικές υπέρβασης των ορίων και των στεγανών μεταξύ των διαφόρων ειδών λόγου, επιχειρώντας να ξαναγράψει την ιστορία έτσι, όπως αυτός την αντιλαμβάνεται και με διάθεση παρηγορητική απέναντι στα δεινά του σύγχρονου ανθρώπου.

σχετικα ondemand