Ο Ποιητής της Εβδομάδας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η Ποιήτρια της Εβδομάδας 06-11-2022

Η Δρ. Βασιλική Ράπτη γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας όπου και μεγάλωσε. Ως υπότροφος του ΙΚΥ σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Συγκριτική Φιλολογία και Ψηφιακά Μέσα, στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι Διδάκτωρ Συγκριτικής Φιλολογίας με έμφαση στο Θέατρο του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σαιντ Λούις. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένης της μονογραφίας «Ludics in Surrealist Theatre and Beyond» (Ashgate, 2013), του συνεπιμελημένου τόμου «Ludics: Play as Humanistic Inquiry» (Palgrave/MacMillan, 2021) και των ποιητικών συλλογών «Transitorium” (Somerset Hall Press, 2015) και “Η λεπταίσθητη Λαίδη μου» (Μελάνι, 2021), και “Bathed in Moonlight” ( Červená Barva, 2023). Ποιήματα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα διεθνή περιοδικά όπως τα «Big Bridge», «Taos: Journal of Poetry & Art», «Eliot Review», «Levure Littéraire», «Poeticanet» και «Poetix». 
Η ποίησή της εμψυχώνεται από το πνεύμα του παιχνιδιού και τις υπερρεαλιστικές εικόνες, σε μια προσπάθεια να συλλάβει την παρείσφρηση του «θαυμαστού» στην καθημερινή ζωή, επιδιώκοντας πάντα  την εκφραστική λιτότητα. Εξερευνά περαιτέρω το στοιχείο του παιχνιδιού ως συνιδρύτρια και πρόεδρος του Σεμιναρίου Ludics του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών Mahindra στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου δίδαξε ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, θέατρο και κινηματογράφο κατά τα έτη 2008-2016 και όπου ίδρυσε επίσης και το Εργαστήριο Advanced Training in Greek Poetry Translation and Performance.
Σήμερα διδάσκει Παγκόσμια Λογοτεχνία και Παραστατικές Τέχνες στο Emerson College της Βοστώνης και είναι ιδρύτρια και διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας  Citizen TALES Commons (citizentales.org).

σχετικα ondemand