Ο Ποιητής της Εβδομάδας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Ποιητής της Εβδομάδας 15-07-2019

Ο Γιάννης Δούκας γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Digital Humanities στο King’s College του Λονδίνου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έζησε στο Γκόλγουεϊ της Ιρλανδίας, όπου και εκπονούσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη διακειμενικότητα στην επική ποίηση της Ύστερης Αρχαιότητας και τις μεθόδους ψηφιακής της αναπαράστασης.

Έχει γράψει τα βιβλία: Ο κόσμος όπως ήρθα και τον βρήκα (σύντομα πεζά, Κέδρος, 2001), Στα μέσα σύνορα (ποιήματα, Πόλις, 2011, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή του Περιοδικού «Διαβάζω») και Το Σύνδρομο Σταντάλ (ποιήματα, Πόλις, 2013, Βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών).

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα σερβικά, τα ολλανδικά και τα πολωνικά. Δυο ποιήματα από το βιβλίο Στα μέσα σύνορα («Δυο δρόμοι» και «Στην εποχή του κάτι σαν») μελοποιήθηκαν από τον Νίκο Πλατύραχο στον δίσκο του «Τα Άστεγα» (2015). Δυο τραγούδια σε στίχους του («Στην ίδια πόλη υπό βροχήν» και «Μπιλιάρδο») έχουν συμπεριληφθεί «Στην ομίχλη των καιρών», δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου (2017).

Μεταφράζει από τα αγγλικά. Έχει συνυπογράψει, με τον Χάρη Βλαβιανό, τη μετάφραση των ερωτικών ποιημάτων του e.e. cummings με τον τίτλο «λοιπόν ας φιληθούμε» (Πατάκης, 2014). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, κυρίως στο «Διαβάζω» και την «Ποιητική», στης οποίας τη συντακτική ομάδα μετέχει. .

σχετικα ondemand