Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Αφύλαχτη Διάβαση: Οικονομική κρίση και κοινωνική αλληλεγγύη | Παρασκευή 07 Απριλίου 2023

Δημιουργήθηκαν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ομάδες πολιτών και συλλογικότητες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα. Μέλη της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών ανέλαβαν δράσεις και πρωτοβουλίες, πρότειναν ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και έκαναν πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη των συνανθρώπων τους. Παράλληλα, ανέδειξαν τα τοπικά ζητήματα, δημιούργησαν ομάδες πολιτισμού και αγωνίστηκαν για θέματα περιβάλλοντος και τοπικής οικονομίας.

Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά τι έχει αλλάξει; Ποια είναι η συνεισφορά των ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο; Μπορούν κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών να επιλυθούν πέρα και έξω από τους φορείς της κεντρικής εξουσίας;

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά και παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη δράση των ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από τη βιωματική εμπειρία τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Μιλούν ο Γιώργος Καλιαμπέτσος από το Κάστρο Αλληλεγγύης Λαμίας, ο Γιάννης Μπίλλας, εκπαιδευτικός και βιοκαλλιεργητής, ο Ηλίας Τσολακίδης, εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας «Ο τόπος μου» που μιλά για την ιστορία και τις δράσεις του Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης και ο Μάκης Αναγνώστου, που μας εισάγει στο συνεργατικό πείραμα της ΒΙΟΜΕ.

Η σημερινή εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Αλμπάνη, ενός ανθρώπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη στήριξη των συμπολιτών του.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts