Έλα Απόψε στου Θωμά Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ΕΡΑΣΠΟΡ   101,8 – 100,9
ΕΡΑΣΠΟΡ  101,8 – 100,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 327 +30 210 6012991 -992 (Ακροατών για τις εκπομπές) sportsradio@ert.gr

Βούπερταλ | 20.03.2023

Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Έλα απόψε στου Θωμά» που μεταδίδεται από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο Θωμάς Σίδερης μας μεταφέρει στη γερμανική πόλη Βούπερταλ. Εκεί συναντάμε τα αδέλφια Βασίλη και Κυριάκο Ασλιχλανίδη που δούλεψαν στα εργοστάσια της Γερμανίας πάνω από 50 χρόνια.

Από τα βαμβακοχώραφα των Σερρών και τη φτώχεια των αγροτικών πληθυσμών τη δεκαετία του ’60, ο Βασίλης και ο Κυριάκος θα συναντήσουν τους γονείς τους στην ξενιτιά και θα γίνουν εργάτες από τα εφηβικά τους χρόνια. Οι ακροατές θα παρακολουθήσουν τη ζωή αυτών των ανδρών μέσα στον χρόνο, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνονται πτυχές της κοινωνικής ζωής από την ελληνική κοινότητα του Βούπερταλ.

Μπάλα και σινεμά τις Κυριακές, ενώ ο Βασίλης θα παίξει ποδόσφαιρο στην τοπική ελληνική ομάδα, που τότε ονομαζόταν Απόλλων Βούπερταλ. Ο Βασίλης όμως θα γίνει αδελφικός φίλος με έναν Κούρδο, που ζει και εκείνος στην ίδια πόλη. Τούρκοι, Κούρδοι, Έλληνες και Ιταλοί μετανάστες μοιράζονται τα ίδια βάσανα και τις ίδιες αγωνίες. Δεκαετίες μετά, ο Βασίλης και ο Κούρδος φίλος του θα συναντηθούν στον αέρα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας ΕΛΛΑΣ Βούπερταλ Γιώργος Αβραμίδης ξετυλίγει τη μοναδική ιστορία της ομάδας, που άλλαξε ονόματα αλλά παρέμεινε με την ίδια ψυχή.

Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 10 με 12 το βράδυ.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Λεωνίδας Κασάπης

Το «Έλα απόψε στου Θωμά» δεν είναι απλά ένα ιστορικό ή αθλητικό ντοκιμαντέρ, είναι μία ραδιοφωνική περιπέτεια για όλα όσα ζήσαμε, όσα ακούσαμε και όσα θα θέλαμε να γευτούμε. Στα ραδιοφωνικά επεισόδια της εκπομπής θα ξετυλίγονται προπολεμικές αλλά και μεταπολεμικές ιστορίες, ιστορίες από άσσους των γηπέδων, κινηματογραφικούς αστέρες και λαϊκά είδωλα περασμένων δεκαετιών, όλα πάνω στον καμβά της μνήμης και της γλυκιάς αναπόλησης. Απρόσμενες συναντήσεις και θεματικές, άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν μίλησαν ποτέ στο ραδιόφωνο, ένα ραδιοφωνικό ταξίδι στις λαϊκές γειτονιές, στα προσφυγικά και εργατικά σπίτια, καθώς ένα ταξίμι ακούγεται από ένα ανοιχτό παντζούρι.

σχετικα podcasts