Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Στη γιορτή του Άγιου – Αντώνη». Η Σωτηρία Μπέλλου και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδούν  Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Ο Τσιτσάνης και ο Παπαϊωάννου είναι οι συνθέτες που έχει τραγουδήσει περισσότερο η Μπέλλου.
Με τον Τσιτσάνη ξεκίνησε αλλά δούλεψαν περισσότερο μαζί στα νεώτερα χρόνια στο «Χάραμα». Με τον Παπαϊωάννου δούλεψαν όμως πολύ περισσότερο μαζί, στα χρόνια λίγο πριν και λίγο μετά το ’50.
Κι είπαμε να είναι – μαζί με τον Μπιθικώτση που τον «τίμησαν» και οι δυό στα χρόνια γύρω στο ’60 – οι δυό φωνές που θα ακούσουμε σήμερα να τραγουδούν Τσιτσάνη – Παπαϊωάννου.

17 Ιανουαρίου 2022: «Στη γιορτή του Άγιου Αντώνη» είμαστε ξανά εδώ. Έτσι κι αλλιώς σήμερα γιορτάζουν οι Αντώνηδες, να τους πούμε χρόνια πολλά. Όπως και στους Θανάσηδες και τις Αθανασίες που γιορτάζουν αύριο.
Για το λαϊκό τραγούδι, η αυριανή μέρα είναι ξεχωριστή. 18 Ιανουαρίου του 1915, γεννήθηκε στα Τρίκαλα το όγδοο από τα δεκατέσσερα παιδιά του Κώστα και της Βικτωρίας Τσιτσάνη, ο Βασίλης. Ο ίδιος, έμελλε να φύγει από τη ζωή την ίδια μέρα, 18 Ιανουαρίου του 1984. 18 Ιανουαρίου του 1913 γεννήθηκε στην Κίο της Προποντίδας, στην άκρη του Βόσπορου, το μοναδικό παιδί του Παναγιώτη και της Χρυσής Παπαϊωάννου, ο Γιάννης.

Το τραγούδι που μας τα θύμισε όλα αυτά, το ‘γραψε το 1995 ο γιός του τρίτου της κορυφαίας τριάδας του κλασσικού λαϊκού τραγουδιού, ο Στέλιος Βαμβακάρης. Και το τραγούδησε μαζί με την Ερωφίλη, σ ένα δίσκο με τον περίεργο τίτλο «Σ ένα μπαρ του Μισισίπι ένας ναύτης απ’ τη Σύρα»: «Μπράβο Αντώνη χόρεψες/ χόρεψες Αγι’ Αντώνη, τρεις ζεϊμπεκιές, τρεις ευλογιές/ στον κόσμο που τελειώνει. / Χόρεψες τις Βεργούλες, στου Μάρκου τις πενιές/ Σου ‘παιξε ο Τσιτσάνης , καλεσμένος χτες/ Όταν συμβεί στα πέριξ, κι έφερνες στροφές/ Άγιασες Άγι’ Αντώνη, δικός μας έγινες/ στου Παπαϊωάννου, τους Πέντε Έλληνες».

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand