Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Κανένας στη ζωή αυτή δεν ξέρει / τι κρύβει του ανθρώπου η καρδιά!» | 28.03.2024

Τραγούδια Μπάμπη Μπακάλη – Βασίλη Καραπατάκη – Στράτου Ατταλίδη

Πέμπτη  28 Μαρτίου, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πάνος Γαβαλάς, Καίτη Γκρέυ, Γιώτα Λύδια, Πόλυ Πάνου, Στράτος Διονυσίου, Πέτρος Αναγνωστάκης και Μαριάννα Χατζοπούλου σε μια επιλογή από τραγούδια των τριών συνθετών. Τραγούδια αγαπημένα, αλλά και τραγούδια που σπάνια ακούγονται. Ο υπότιτλος της εκπομπής, από το τραγούδι «Δεν ήταν η αγάπη μου για σένα» του Βασίλη Καραπατάκη με την Καίτη Γκρέυ. Και για την αιώνια αλήθεια που μαρτυρά, αλλά και γιατί και στις τρείς περιπτώσεις υπάρχουν αρκετά θολά σημεία σχετικά με το τι ανήκει σε ποιόν. Είναι τραγούδια που οι αναφορές τους ή και οι μελωδίες τους ταξίδεψαν από τις Ινδίες και την ευρύτερη Ανατολή για να πολιτογραφηθούν ελληνικές, είναι τραγούδια που άλλοι έγραψαν και άλλοι υπογράφουν, είναι τραγούδια που ακόμα και τυπογραφικά λάθη των εξωφύλλων τα απέδωσαν κάποια στιγμή σε άλλους. Και πραγματικά, «κανένας στη ζωή αυτή δεν ξέρει, τι κρύβει του ανθρώπου η καρδιά». Έτσι η αλλιώς, και ο Μπάμπης Μπακάλης και ο Βασίλης Καραπατάκης και ο Στράτος Ατταλίδης, έγραψαν ο καθένας την ιστορία του στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού της εποχής τους. Και έφυγαν και οι τρείς τέτοιες μέρες… Ο Καραπατάκης πρώτος, στα 52 του μόλις χρόνια, στις 27/03/1974, ο Ατταλίδης στα 70 του, στις 26/03/1998 και ο Μπάμπης Μπακάλης, πλήρης ημερών, στα 87 του χρόνια, στις 26/03/2007. Ακούμε τραγούδια τους και μεταφέρουμε ότι άφησε πίσω ο χρόνος από την εποχή τους.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Στη φωτογραφία, το «Συγκρότημα Μπάμπη Μπακάλη» από την ελληνική ταινία του 1957 «Αλλού το όνειρο κι αλλού το θάμα» με σενάριο, σκηνοθεσία αλλά και πρωταγωνιστή τον Πέτρο Γιαννακό ( πιο γνωστό σαν «Κοκοβιό», στη θεατρική πιάτσα της εποχής). Τραγουδίστρια η Γιώτα Λύδια – η μοναδική κινηματογραφική της εμφάνιση – με τον μπαγλαμά ο Μπάμπης Μπακάλης, στα μπουζούκια ο Στράτος Ατταλίδης και ο Γιώργος Τσιμπίδης, μαζί τους ο Στεφανάκης Σπιτάμπελος και ο Δημήτρης Γκούτης – ποτέ δεν έμαθα όλα τα πρόσωπα του πάλκου και με σιγουριά, ακόμα κι όταν ρώτησα τον ίδιο τον Μπάμπη Μπακάλη. Στην εν λόγω ταινία, το συγκρότημα ακούγεται σε δυό τραγούδια, ένα από τα οποία υπερασπίζεται την …ελληνικότητα της Κύπρου ( «Η Κύπρος είναι ελληνική»).



σχετικα ondemand