Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Λήδρα»: Αναπαράσταση… 50 χρόνια μετά! | 18.04.2024

Ησυχία! Γράφουμε… εκτάκτως!

Σήμερα Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Απριλίου, 9 με 10 το βράδυ στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

«ΛΗΔΡΑ». Κέκροπος 12. Πλάκα. Έναρξη – για πρώτη φορά – την Πρωτομαγιά του 1971. Μόνο για 20 μέρες. Τις δύο επόμενες σαιζόν όμως, ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει  εκεί το υλικό του με τον Νίκο Ξυλούρη. «Χρονικό», «Ριζίτικα»… Από εκεί, θα ξεκινήσουν η «Ιθαγένεια» και το «Διάλειμμα»- με σχεδόν όλο το «θίασο» επί σκηνής (Θέμης Ανδρεάδης, Μέμη Σπυράτου, Λιλή Χριστοδούλου, Δάφνη Ζούνη). «Όχι, δεν πρέπει να συναντηθούμε», «Του άντρα του πολλά βαρύ», «Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν». Τότε, θα ηχογραφηθεί και ο «Στράτης ο θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους». Εκεί – τραγουδισμένα από τον Νίκο Ξυλούρη και την Μέμη Σπυράτου –  θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά και κάποια τραγούδια από τη «Θητεία».

Από τότε, πέρασαν 50 χρόνια και κάτι… Κάποια στιγμή είδα τη φωτογραφία με όλο σχεδόν – το θίασο της «Λήδρας», στη σελίδα του στο Facebook. Σε μια συζήτηση μαζί του, αρχίσαμε να μιλάμε για τα πρόσωπα. Τον ρώτησα με ποιους είχε ακόμη επαφή και ποιους είχε να δει χρόνια… Ο Θέμης κατάργησε λογής δισταγμούς και λειτούργησε ως κινητήρια δύναμη για να ξαναβρεθούν στο στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, να πουν ξανά τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της εποχής, ο ίδιος, η Μέμη Σπυράτου, η Λιλή Τσιτριμπίνη (που αρχικά έπαιζε πνευστά και έκανε φωνητικά και μετά έγινε Χριστοδούλου, στην τραγουδιστική της καριέρα), και ο κιθαρίστας Γεράσιμος Πυλαρινός. Μαζί μ’ αυτούς, με την συμβολή της Μέμης Σπυράτου, βρέθηκε στο στούντιο και ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, που τότε έγραψε δυο πολύ παραστατικά τραγούδια για την εποχή, το «Δελτίο καιρού» και το «Παπαντόπ ντοπ ντόπ». Με την συμβολή τριών νεότερων μουσικών, συνεργατών του Θέμη Ανδρεάδη (Χρήστος Βιδινιώτης, Στέφανος Χρήστου, Κώστας Γεωργίου), οι παλιοί συνεργάτες ξανατραγούδησαν σήμερα αυτά τα τραγούδια, κάποια από τα οποία παρέμειναν ανέκδοτα δισκογραφικά και επέζησαν μέσα από όσες ερασιτεχνικές ζωντανές ηχογραφήσεις διασώθηκαν. Ανάμεσα σ’ αυτά, ένα αφιερωμένο στον … «Αλή πασά» που έγραψε ο Μπόστ στον εορτασμό των 150 χρόνων από την επανάσταση του 1821 από την δικτατορία καθώς και στίχοι του Μάνου Ελευθερίου και του Γιώργου Χρονά. Παράλληλα βέβαια, ακούσαμε και αρκετές από αυτές τις ερασιτεχνικές ζωντανές ηχογραφήσεις από την «Λήδρα», με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ξυλούρη αλλά και τους ίδιους επί σκηνής 50 χρόνια πριν. «Χρονικό», «Ιθαγένεια», «Διάλειμμα», «Θητεία»… Και φυσικά, μιλήσαμε για τις μνήμες τους από τότε αλλά και τις σημερινές τους σκέψεις με αφορμή την εποχή, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, το Νίκο Ξυλούρη και το υλικό τους.

Επιμέλεια – Παρουσίαση : Γιώργος Τσάμπρας

Ηχογράφηση : Κώστας Γιαννακόπουλος, Διονύσης Λυμπέρης

Η τελική διαμόρφωση της εκπομπής έγινε με τη βοήθεια του Αργύρη Παντελιάδη.


σχετικα ondemand