Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πόσο απέχει ο θάνατος, απ’ τη λευτεριά μας;» | 25.03.2024

Τραγούδια ιστορικά και τραγούδια …για την ιστορία, από το ’21 κι ως εδώ

Δευτέρα 25 Μαρτίου, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες συλλογές με κάποιες επιλογές από την ιστορία του περάσματος του υλικού των ημερών στην δισκογραφία Είναι όμως μια ιστορία που πάει πολύ πίσω στο χρόνο και έχει να κάνει με μεγάλες προσωπικότητες του τραγουδιού και της δισκογραφίας. Από την αρχή της ακόμη, πριν 100 χρόνια. Με φωνές όπως του Γιώργου Παπασιδέρη, του Δημήτρη Αραπάκη, του Αντώνη Νταλγκά. Αλλά και μετά… Υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις σκόρπιες σε εποχές και επιλογές δημιουργών και τραγουδιστών. Ένα υλικό ατέλειωτο… Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι στο αρχείο του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου, υπάρχουν … οχτώ τόμοι με τραγούδια ανάλογων αναφορών. Αλλά και μέσω του διαδικτύου. Πατώντας την ανίχνευση με την λέξη «κλέφτικα» βρεθήκαμε μπροστά σε 72 σελίδες! Κι όσο κι αν το μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε την λαϊκή ρήση …«σφυρίζει κλέφτικα», ήταν πολλές οι ιδιαίτερες αναφορές στο κλέφτικο τραγούδι, στην ιστορία του και στη σύγχρονη διαχείριση του. Και στα νεώτερα χρόνια, όμως … Ήταν το «Μεγάλο μας τσίρκο» που περιέγραφε με το δικό του τρόπο αυτή την εποχής. Ξαρχάκος, Ξυλούρης, Καρέζη, Καζάκος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Κι είναι πολλά τα τραγούδια που μιλούν και για τα χρόνια του ’21 αλλά και για όσα μεσολάβησαν από το ’21 κι ως εδώ. Διαλέξαμε κάποια μόνο με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Λάκη Παππά, την Ελένη Βιτάλη… Και μαζί, δημοτικά με τις φωνές του Σίμωνα Καρρά, της Δόμνας Σαμίου, του Γιάννη Κωνσταντίνου αλλά και των νεώτερων Κατερίνας Παπαδοπούλου και Παναγιώτη Αγγελακόπουλου – ποτέ δεν έπαψαν να ξανατραγουδιούνται αυτά τα τραγούδια. Τραγούδια ιστορικά και τραγούδια …για την ιστορία από το ’21 κι ως εδώ.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Ο τίτλος της εκπομπής από το ρεφραίν ενός τραγουδιού με στίχους της Σώτιας Τσώτου και μουσική του Γιώργου Κριμιζάκη που ηχογράφησε ο Γιάννης Πουλόπουλος, το 1973. Αναφορά στον «Καραϊσκάκη».



σχετικα ondemand