Τετάρτη 3/4/24, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Δεν είμαι σίγουρος ότι έχει ξαναγίνει στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Μια σειρά τριών δίσκων με περιεχόμενο νέες ηχογραφήσεις σε λαϊκά τραγούδια με αναφορές σε μια πόλη. Και φυσικά αυτή η πόλη ήταν η Θεσσαλονίκη. Είναι μια σειρά τριών δίσκων που κυκλοφόρησαν καθώς τέλειωνε η δεκαετία του ’80 και άρχιζε αυτή του ’90. Σ’ αυτούς, συγκεντρώθηκαν πολλά απ’ αυτά τα τραγούδια που είχαν αναφορές στη Θεσσαλονίκη, τραγουδισμένα από σύγχρονους τότε τραγουδιστές της Πόλης, τραγουδιστές που κατάγονται από την πόλη ή την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, αλλά άλλους που κάποια στιγμή την τραγούδησαν, παιγμένα όμως από νέους τότε μουσικούς της πόλης.
«Άνθρωποι από λαϊκές ορχήστρες της πόλης μας, με λαϊκή καρδιά που δε χάλασε από εταιρίες και στούντιο, αλλά που αναλώνεται καθημερινά στο τίμιο μεροκάματο του πάλκου» έγραφε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στο σημείωμά του στο οπισθόφυλλο του δίσκου βινυλίου. Ο Χοντρονάκος, ο Στέλιος Κεφάλας και η Μαριώ – χωρίς δισκογραφία μέχρι τότε – με τη συνδρομή των νέων μουσικών Χρήστου Μητρέντζη, Σταύρου Ζιώγα, Κώστα Βόμβολου, Κυριάκου Γκουβέντα κ.α σε τραγούδια του Τσιτσάνη, του Μητσάκη, του Καζαντζίδη, του Μπάμπη Μαρκάκη αλλά και του ίδιου του Χοντρονάκου. Ο πρώτος, έφερε ένα δεύτερο δίσκο κι ύστερα ήρθε κι ένας τρίτος, με περισσότερους ερμηνευτές, που προχωρούσε το υλικό μέχρι και τα χρόνια του ’80.
Μια δουλειά στηριγμένη σε μια εργασία του καθηγητή Ξενοφώντα Κοκόλη, με πρωτοβουλία της Ντόρας Ρίζου και ηχογραφημένη στο «Αγροτικόν» του Νίκου Παπάζογλου, που γνώρισε τότε στην υπόλοιπη Ελλάδα πολλά τραγούδια αλλά μας μετέφερε και την ατμόσφαιρα από τα παιξίματα αυτών των μουσικών. Η εκπομπή δεν είναι παρά μια επιλογή από τα τραγούδια και ένα μικρό ιστορικό των ανθρώπων και των συνθηκών.
Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».