Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Απόστολο Καλδάρα (μέρος 2ο) | 27.03.2024

Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Είναι τον Μάρτιο του 1971 που ο Απόστολος Καλδάρας διαλέγει να ηχογραφήσει σε νέες εκτελέσεις με τον 22άχρονο Γιώργο Νταλάρα, μια σειρά τραγουδιών  του που έχουν γίνει γνωστά  στα 25 χρόνια της δικής του διαδρομής, από κάποιες από τις μεγαλύτερες φωνές αυτών των δεκαετιών ( Χασκίλ, Μπέλλου, Καζαντζίδης, Γαβαλάς κ.α. ). Ο Νταλάρας έχει ήδη κάνει το δίσκο με το «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» και το «Να ‘τανε το 21» με τον Κουγιουμτζή και έχει συμμετάσχει στις «Θαλασσογραφίες» του Λοΐζου… Επίσης, έχει τραγουδήσει σε κάποια 45άρια, λίγα καινούργια τραγούδια του Μητσάκη, αλλά και του Καλδάρα.

Στην πρώτη εκπομπή, ακούμε ολόκληρο το δίσκο «Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Απόστολο Καλδάρα» – τα πρώτα παλιότερα τραγούδια που ηχογράφησε τότε ο Γιώργος Νταλάρας και από εκεί και κάτω παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στο προσωπικό του ρεπερτόριο – με κορυφαίο βέβαια, το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι».

Στη δεύτερη εκπομπή, ακούμε τα καινούργια τραγούδια που ηχογράφησαν Καλδάρας και Νταλάρας σε μικρούς δίσκους 45 στροφών. Κατά κύριο λόγο, προτού έρθουν η «Μικρά Ασία» και ο «Βυζαντινός εσπερινός» – οι δύο μεγάλοι δίσκοι που κορύφωσαν αλλά και ολοκλήρωσαν την συνεργασία τους τότε. Τα πιο γνωστά μέσα απ’ τα χρόνια απ’ αυτά τα τραγούδια, έμειναν  η «Φαντασία» και το «Αχ! Ο μπαγλαμάς». Είναι όμως και «Ο θάνατος του ποιητή», όπως και το «Φορτώθηκα τις τύψεις μου» – η μοναδική φωνητική συνύπαρξη Καλδάρα – Νταλάρα που βρήκε θέση και ανάμεσα στα παλιά τραγούδια του πρώτου μεγάλου δίσκου τους. Στις δύο εκπομπές ακούμε τα τραγούδια και προσπαθούμε να περιγράψουμε τόσο το σκηνικό μέσα στο οποίο ηχογραφήθηκαν όσο και το ταξίδι τους μέσα από τα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ : Αξίζει νομίζω τον κόπο να προσέξει κανείς τις ισορροπίες  ανάμεσα στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του παλιού δίσκου βινυλίου, για τα νέα δισκογραφικά δεδομένα που διαμορφώνονται εκείνη ακριβώς την εποχή.



σχετικα ondemand